27.06.2010. / 10:34

Autor: Hina

Video: Sukob prosvjednika i policije na summitu G20 u Torontu

Ukupno je 12 tisuća policajaca brinulo za osiguranje, a za tu su namjenu organizatori potrošili gotovo milijardu dolara. Konferencijski centar u kojem se odvija samit ograđen je tri metra visokom ogradom od ostatka grada

U sukobima su stradala i policijska vozila (Reuters)U sukobima su stradala i policijska vozila (Reuters)Oko 10 tisuća ljudi prosvjedovalo je u subotu na ulicama Toronta protiv sastanka na vrhu skupine vodećih industrijskih i zemalja u razvoju (G20) posvećenog oporavku globalne ekonomije.

Iako je bilo sporadičnog nasilja, prosvjed je prošao mirnije nego što to obično biva kada su u pitanju prosvjedi protiv skupina G8 i G20. Uhićeno je 135 ljudi, zapaljena su tri policijska vozila i razbijeni deseci izloga u središtu Toronta. Policija je poslužila suzavcem da razbije najnasilniju skupinu aktivista.

Ukupno je 12 tisuća policajaca brinulo za osiguranje, a za tu su namjenu organizatori potrošili gotovo milijardu dolara. Konferencijski centar u kojem se odvija samit ograđen je tri metra visokom ogradom od ostatka grada.

Samit skupine G20 počeo je u subotu navečer radnom večerom sudionika. U nedjelju će čelnici SAD-a, Rusije, Velike Britanije, Japana, Kanade, Italije Njemačke, Argentine, Australije, Brazila, Kine, Indije, Indonezije, Meksika, Saudijske Arabije, Južne Afrike, Južne Koreje, Španjolske i Turske razgovarati o oporavku globalne ekonomije.

U subotu popodne u Kanadi je završen sastanak na vrhu skupine industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G8).

U završnoj izjavi sa samita u Huntsvilleu čelnici G8 osudili su napad Sjeverne Koreje u kojem je poginulo 46 južnokorejskih mornara, proglasili režim u Pjongjangu kršiteljem Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, te pozvali sve zemlje da provode sankcije UN-a protiv Sjeverne Koreje i Irana. Kanadski premijer Stephen Harper je naglasio da su čelnici G-8 na summitu odlučili donirati 7,3 milijardi američkih dolara za globalni program poboljšanja skrbi o zdravlju rodilja i djece u zemljama u razvoju.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika