Objavljeno u Nacionalu br. 763, 2010-06-29

Autor: Robert Bajruši, Marko Biočina

Predbacivanja u Vladi: Za fijasko oko referenduma okrivljeni Šuker i Kalmeta

Šukeru i Kalmeti se predbacuje da su potpuno podržali zahtjeve poslodavaca, koji zagovaraju da zakon omogući lakše davanje otkaza i smanji minimalnu plaću, i nisu pokušali postići kompromis

BOŽIDAR KALMETA I
IVAN ŠUKER navodno su se pokazali kao iznimno loši pregovarači, pa su čak
predstavnike sindikata
kritizirali i na osobnoj raziniBOŽIDAR KALMETA I IVAN ŠUKER navodno su se pokazali kao iznimno loši pregovarači, pa su čak predstavnike sindikata kritizirali i na osobnoj raziniPolitička kriza izazvana sindikalnim referendumom protiv izmjena Zakona o radu stvorila je i napetosti među suradnicima predsjednice vlade Jadranke Kosor, doznao je Nacional. Riječ je o tome da dio članova Vlade smatra kako su pregovarači Ivan Šuker i Božidar Kalmeta loše obavili posao i na pregovorima sa sindikatima zastupali pretvrda stajališta.

Šukeru i Kalmeti se predbacuje da su potpuno podržali zahtjeve poslodavaca, koji zagovaraju da zakon omogući lakše davanje otkaza i smanji minimalnu plaću, i nisu pokušali postići kompromis. Kad su shvatili da sindikalni vođe ne pristaju na ponuđene uvjete, i da će provesti referendum, navodno su ih Kalmeta i Šuker počeli kritizirati i na osobnoj razini. Nacional je iz Vlade dobio i potvrdu da ni premijerka Kosor "nije sretna" zbog pregovaračkih kvaliteta te dvojice svojih bliskih suradnika.

Kao potpredsjednica u vladama Ive Sanadera, ona je bila zadužena za pregovore sa sindikatima i s obzirom na iskustvo iz tog razdoblja, čini se, procijenila je kako su Šuker i Kalmeta mogli bolje pregovarati. Pritom se Jadranki Kosor otvara novi problem jer u manjim strankama vladajuće koalicije, HSLS-u i SDSS-u, inzistiraju da Vlada provede referendum, bez obzira na njegovu cijenu. Ako HDZ pokuša spriječiti provedbu referenduma, veliki su izgledi da liberali i SDSS napuste vladu uz obrazloženje da odbijaju sudjelovati u kršenju demokratskih standarda. Vodstva tih stranaka već duže vrijeme smatraju da ih HDZ i HSS marginaliziraju, a odluke se donose u najužem krugu suradnika Jadranke Kosor.

Budući da velik dio javnosti više ne podupire Vladinu politiku, ostanak u koaliciji na koju nemaju utjecaj sve je manje oportun, no u tim strankama zasad ne žele službeno potvrditi kako razmišljaju o uskraćivanju podrške Vladi. Tako je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac za Nacional izjavio kako očekuje da se pregovori Vlade i sindikata nastave: "Mi u ovom trenutku inzistiramo da se sjedne za stol i obnove pregovori između Vlade i sindikata. Smatramo kako u predloženim promjenama Zakona o radu postoji veći broj spornih pitanja, te da osim pitanja kolektivnih ugovora postoji još cijeli niz slabih točaka. Ipak, kolektivni ugovori su pitanje socijalne i političke kulture jednog društva, a oni se u Hrvatskoj krše i to je činjenica o kojoj je Vlada morala voditi računa pri izradi novog zakona.

Osobno moram reći kako mi je drago da se kroz ove probleme probudila socijalna svijest u hrvatskoj javnosti i smatram da Vlada tu probuđenu svijest mora tretirati kao partnera, a ne kao babarogu, kao što se moglo čuti proteklih dana." Ipak, veliko je pitanje je li dogovor u ovom trenutku moguć, bez obzira na dobru volju i trud sindikalnih čelnika i Vlade. Naime, sindikati, bez obzira na to što im Vlada obeća, teško sad mogu odustati od referenduma jer bi to u javnosti moglo biti iznimno loše prihvaćeno, dok Vlada ne može udovoljiti svim zahtjevima sindikata, jer će na taj način biti izvrgnuta kritikama poslodavaca kako nije imala snage i odlučnosti provesti planirane reforme.

Ipak, s druge strane, provedba referenduma još je gora opcija za Vladu jer bi mogla rezultirati i gubitkom vlasti. Toga je svjestan i Pupovac, koji tvrdi da je Vlada morala imati bolji pristup u odnosima sa sindikatima: "Sasvim je sigurno kako je sadašnja situacija morala biti izbjegnuta, a onaj tko je Vladi savjetovao da se tako ponaša u odnosima sa sindikatima napravio je golemu grešku. Sada moramo naći način kako da otklonimo te greške, ponovo pokrenemo pregovore i pokušamo postići nekakav dogovor. Ako nam to ne pođe za rukom, ostaje nam samo da nastavimo putem kojim su već krenuli sindikati, a to je da se organizira referendum. Ipak, ako se to dogodi, to neće biti samo socijalno pitanje, nego bi se moglo pretvoriti i u političko pitanje."

Iz ove se izjave Milorada Pupovca ipak može zaključiti kako u SDSS-u već razmišljaju o mogućim političkim posljedicama referenduma, a čini se kako isto rade i u vrhu HSLS-a. Iz toga se može zaključiti kako će Jadranka Kosor, osim za pregovore sa sindikatima, morati dio svog vremena posvetiti i razgovorima s koalicijskim partnerima.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

registracija
17/12/09

petrus, 29.06.10. 07:58

Polako se bliži kraj. Jedva čekam da se raspišu izvanredni izbori da srušimo ovu gamad. Nikad više neće pobijediti. A medmed i Čmarko64 mogu ga sisati i dalje navijati.


registracija
10/12/09

MKC, 29.06.10. 08:27

Sterilni gospodarstvenici" neiskusni teoretičari koji nikada nisu iskusili rad direktno u gospodarstvu, naklapaju o nečemu što ne poznaju. Stanje je teško, ali izlaz postoji ( vrlo brz i realan ), samo treba netko tko zna, hoće i može.


registracija
27/8/09

Lujo1, 29.06.10. 10:16

Predbacivanja u Vladi: Za fijasko oko referenduma okrivljeni Šuker i Kalmeta
Kakve li budalaštine, pa kaljmeta je odavno rekel da niš ne zna i da ni za kaj nije odgovoran i to mu se je uvažilo i kaj sad zajebavate "čoveka"?!


registracija
30/12/07

fed23, 29.06.10. 10:19

Potpuno se slažerm...treba netko tko zna, hoće i može...samo treba odrediti kriterije:potrebni elementi znanja, realni elementi htijenja...nema više vremena za igru...ako vole ovu zemlju, ako vode brigu o ovom narodu a ne samo o cc 25-30% svojih vjernih pratioca/od ukupnog biračkog tjela/ čije su egzistencije vezane isključivo uz njihovo političko djelovanje, neka se zahvale i raspišu
izbore...u ovih sedam godina pokazali ste totalnu nekompetentnost za vođenje države ...nemojte ovu agoniju produljavati


registracija
30/9/09

davor12345, 29.06.10. 13:21

He, he, he! Kalmeta i Šuker! Prvi boem s mora, a drugi ekonom radne akcije "Sava". I oni vode pulitiku i pregovore! Boem s mora polako pada već dugo i već mu se vidi kraj, a ekonom radne akcije "Sava" uvijek može biti blagajnik u lovačkom društvu, na koga i liči! Zanima me samo kuliko su im poslodavci dali novaca da zastupaju ovako "čvrste" pregovore! Bit će ništa, oni su to samo radili zbog bolje budućnosti Rvacke!


registracija
16/6/10

nosonja, 29.06.10. 14:49

Ma ljudi moji,nije problem u njima već u ovim prodanim bijednicima (HSS,SDSS,HSLS,itd.) koji dižu ruke za njih.To su prodane duše.
Kunem se da nemam dionice u SDP-u.
Hvata me proljev od njih sviju,međutim ,vrijeme je za promjene,kako,što i tko...ne znam ali ovo je prevršilo svaku mjeru.
A dal' je dozvoljen uvoz političara?Mislim da bi i ovi iz Tunguzije bili bolji.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika