29.06.2010. / 10:20

Autor: Nacionalova redakcija

Narudžba iz Haaga: Šešelj 'zemunskom klanu' naredio ubojstvo Tome Nikolića

Trenutno se provjerava i na koji način, odnosno preko koga je naređenje o ubojstvu Nikolića, predsjednik radikala Vojislav Šešelj prenio Luki Bojoviću

Vojislav Šešelj trenutno se nalazi u HaaguVojislav Šešelj trenutno se nalazi u HaaguVojislav Šešelj, predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS), naredio je Luki Bojoviću likvidaciju lidera Srpske narodne stranke i svog glavnog političkog protivnika Tomislava Nikolića, piše srpski Blic prema informacijama koje su jučer otkrile srpske službe sigurnosti.

Šešelj je likvidaciju Nikolića naredio iz haškog pritvora, a atentat je povjeren Luki Bojoviću koji je navodno već pripremio ekipu za izvršenje zločina.

Glavnu ulogu u organizaciji ubojstva trebao je imati Miloš Simović, odbjegli pripadnik zemunskog klana, koji je uhićen 11. lipnja, dva dana nakon što je hicima iz pištolja na šljunčari kod Rakitja ranio Sretka Kalinića, s kojim se skrivao posljednjih sedam godina.

Prema informacijama Blica, službe aigurnosti intenzivno rade na provjeri informacije o naređenom ubojstvu, a prvi podaci ukazuju na to da su izvršitelji već imali spremljen plan, te osiguranu logistiku i naoružanje.

Trenutno se provjerava i na koji način, odnosno preko koga je naređenje o ubojstvu Nikolića, predsjednik radikala Vojislav Šešelj prenio Luki Bojoviću.

Veza između Šešelja i Bojovića navodno potječe još iz kontakata koje je prije ubojstva srpskog premijera Đinđića 12. ožujka 2003. predsjednik radikala imao s vođama zemunskog klana Dušanom Spasojevićem i Miletom Lukovićem.

Šešeljevo ime našlo se i na prvoj kaznenoj prijavi koju je policija podnijela zbog ubojstva premijera. Prijava protiv Šešelja koji je već bio u Haagu kasnije je odbačena.

Luka Bojović u međuvremenu preuzima zemunski klan i postaje jatak odbjeglih zemunaca, te glavni logističar u njihovom kriminalnom poslovanju, koje je u posljednjih sedam godina za posljedicu imalo više od dvadeset ubojstava. Bojović je istovremeno nastavio održavati političke veze koje su ranije uspostavile vođe zemunskog klana.

Bojović je uspostavio i blisku vezu s Darkom Šarićem, ali je nastavio i raditi po naređenjima Milorada Ulemeka Legije.

Prema saznanjima tamošnje policije iz Srbije je pobjegao odmah nakon što je Sretko Kalinić, čije je ubojstvo također naredio Milošu Simoviću, preživio pucnjavu u Zagrebu 8. lipnja.

Vezane vijesti

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

Predstavnici Europske unije pozvali su u četvrtak novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da "riječima i djelima" igra pozitivnu i konstruktivnu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika