29.06.2010. / 22:45

Autor: Ivica Medo, Totalsport

SP 2010: Španjolska izbacila Portugal pogotkom Davida Ville iz zaleđa

Loptu je Villa smjestio iza Braginog vratara Eduarda iz drugog pokušaja nakon što ga je petom proigrao Xavi, no novi napadač Barcelone postigao je pogodak iz zaleđa, pokazala je kasnija analiza 3D animacijom. Zaleđe je bilo manje od 30 centimetara

David VillaDavid VillaŠpanjolska reprezentacija izborila je nastup u četvrtfinalu Svjetskog nogometnog prvenstva minimalnom 1-0 pobjedom protiv Portugala.

Za polufinale će igrati protiv Paragvaja. Premijerni susjedski susret ovih reprezentacija igran van europskih granica pogotkom u 63. minuti riješio je novi Barcelonin napadač David Villa. Gol je bio produkt nebrojenih akcija koja je "furija" vršila nad portugalskom reprezentacijom. Samo koji trenutak ranije u prilikama su se izmjenjivali Villa, Llorente, Iniesta, međutim, svi su ti pokušaji ostali nedorečeni.

Mreže su tako mirovale sve do bljeska sjajnog Ville koji se svojim 42. golom za "furiju" dodatno primaknuo vrhu ljestvice najboljih španjolskih strijelaca svih vremena. Drži ga legendarni Raul s dva "mata" više. Loptu je Villa smjestio iza Braginog vratara Eduarda iz drugog pokušaja nakon što ga je petom proigrao Xavi, no novi napadač Barcelone postigao je pogodak iz zaleđa, pokazala je kasnija analiza 3D animacijom. Zaleđe je bilo manje od 30 centimetara.

Kad već nije izjednačio Raula, Villa je izjednačio španjolski rekord postigavši na trećoj uzastopnoj utakmici pogodak. U istom je prije njega uspio Zarra 1950. godine. Vodstvo je "furiji" otvorilo vrata koja vode među posljednjih osam. Saznanje da su pobijedili u 40 posljednjih utakmica u kojima su imali uvodnu prednost dalo im je mirnoću, ali i lepršavost u igri, pa je u drugom poluvremenu na travnjaku Green Point stadiona u Cape Townu zapravo igrala samo jedna momčad. Cristiano Ronaldo pokazivao se tek na mahove, a niti ostatak portugalske reprezentacije, kojoj je pripao tek završni dio prvog poluvremena, nije pokazao mnogo više. Ostali su i na 39 posto posjeda lopte, te na deset pokušaja za gol manje od svojih istočnih susjeda (9-19).

Dodajmo i da je Villin gol (četvrti na Mundijalu) bio točno 200. kojeg su na utakmicama svjetskih prvenstava postigli igrači iz španjolskog nogometnog prvenstva. Jači u tom statističkom podatku samo su igrači engleskog Premiershipa i njemačke Bundeslige. Ukupno je ovo bio 34. međusobni ogled Portugala i Španjolske. "Furija" je daleko bolja sa šesnaest pobjeda i dvanaest remija. S jedinim porazom na Mundijalu Portugal će put kući. Španjolska nastavlja pohod na dvostruku krunu.

Europski prvaci sele na Ellis Park na kojem će u subotu tražiti novi dokaz vrijednosti. Recimo i da je ovaj pogodak Ville bio prvi kojeg je Portugal primio na ovom Svjetskom prvenstvu. Prva kapitulacija njihovog vratara Eduarda odmah je označila i njihov rastanak s Mundijalom. Nervoza na kraju ove utakmice rezultirala je i crvenim kartonom Ricarda Coste iz Portugala. Razlog je bio udaranje laktom suparničkog igrača. Svjetsko nogometno prvenstvo, osmina finala: Španjolska - Portugal 1-0 (Villa 63) Paragvaj - Japan 0-0, 0-0, nakon jedanaesteraca 5-3

Vezane vijesti

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Pogotkom Cristiana Ronalda u 79. minuti, reprezentacija Portugala zasluženo je u Varšavi pobijedila Češku 1-0 u prvoj četvrtfinalnoj utakmici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika