30.06.2010. / 15:52

Autor: Hina

Udarac za Angelu Merkel: Njemačka u prvom krugu izbora nije dobila predsjednika

Da se osvoji većina u drugom krugu potrebna su 623 glasa, dok u trećem, koji će slijediti ako se ni u drugom krugu ne izabere predsjednik, pobjeđuje kandidat s najvećim brojem glasova

Predsjednički kandidat Christian Wulff i njemačka kancelarka Angela Merkel (Foto: Reuters)Predsjednički kandidat Christian Wulff i njemačka kancelarka Angela Merkel (Foto: Reuters)U prvom krugu izbora za predsjednika Njemačke u srijedu niti jedan kandidat u Saveznoj skupštini nije dobio potreban broj glasova tako da će se izbor nastaviti u drugom krugu koji je najavljen za isti dan poslijepodne.

Kandidat vladajuće demokršćansko-liberalne koalicije Christian Wulff osvojio je, nasuprot očekivanjima, samo 600 glasova što je 23 manje od potrebnog broja za osvajanje većine. Kandidat oporbenih stranaka Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i stranke Zelenih Joachim Gauck osvojio je 499 a kandidatkinja stranke Ljevice Luc Jochimsen 126 glasova.

Kandidat ekstremno desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke Frank Rennicke osvojio je tri glasa.

Činjenicu da kandidat Christian Wulff nije izabran u prvom krugu, promatrači doživljavaju kao težak poraz kancelarke Angele Merkel koja se osobno zauzimala za Wulffa kao kandidata za predsjednika. Naime demokršćansko-liberalni tabor u Saveznoj skupštini broji 644 zastupnika što znači da je 44 zastupnika stranaka vladajuće koalicije glasovalo za jednog od kandidata oporbe ili se suzdržalo.

Da se osvoji većina u drugom krugu potrebna su 623 glasa, dok u trećem, koji će slijediti ako se ni u drugom krugu ne izabere predsjednik, pobjeđuje kandidat s najvećim brojem glasova.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika