03.07.2010. / 18:03

Autor: Hina

Američki potpredsjednik Joe Biden nenajavljeno doputovao u Bagdad

Nije poznato koliko će Biden ostati u Iraku, no agencije podsjećaju kako je prošle godine američki potpredsjednik američki Dan neovisnosti 4. srpnja proveo u Iraku

Joe BidenJoe BidenAmerički potpredsjednik Joe Biden u subotu je doputovao u Bagdad u nenajavljeni posjet Iraku, u trenutku kada se Amerikanci spremaju za povlačenje svojih vojnih snaga, u skladu sa strategijom predsjednika Baracka Obame o njihovu postupnom povlačenju.

Bidena su u zračnoj luci u Bagdadu dočekali američki veleposlanik u Iraku Christopher Hill, irački ministar vanjskih poslova Hošijar Zebari i zapovjednik američkih vojnih snaga u Iraku general Ray Odierno.

To je prvi posjet američkog potpredsjednika Iraku od siječnja, kada je ondje bio kako bi smirio političku krizu nastalu nakon što je nekoliko stotina kandidata za parlamentarne izbore 7. ožujka isključeno iz sudjelovanja u njima.

Do posjeta dolazi u trenutku kada već četiri mjeseca traje zastoj u izboru iračke vlade nakon neodlučnih parlamentarnih izbora u ožujku.

Koalicija premijera Nurija al-Malikija osvojila je 89 zastupničkih mjesta, a suparnička koalicija koju vodi bivši premijer Ajad Alavi dobila je 91 mjesto. Ni jedna skupina nije dobila odlučujuću prednost što je dovelo do dugotrajnih pregovora i nastojanja da se dođe do saveznika kako bi se formirala sljedeća vlada.

Nije poznato koliko će Biden ostati u Iraku, no agencije podsjećaju kako je prošle godine američki potpredsjednik američki Dan neovisnosti 4. srpnja proveo u Iraku.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika