04.07.2010. / 16:49

Autor: Hina

Bavarci na referendumu odlučuju o zabrani pušenja

U ostatku Njemačke opća zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima iz 2007. primjenjuje se različito ovisno o saveznoj pokrajini tako da usprkos zabrani vrijede mnoge iznimke

Građani njemačke savezne pokrajine Bavarske u nedjelju na referendumu odlučuju između uvođenja potpune zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima ili zadržavanja sadašnje prakse koja dozvoljava pušenje u manjim ugostiteljskim objektima, odvojenim prostorijama i diskotekama.

Referendum se održava na zahtjev jedne građanske inicijative koju podržavaju, u Bavarskoj oporbene, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) i stranka Zelenih.

Nakon sakupljenih 1,3 milijuna potpisa incijativa je izborila održavanje referenduma pod nazivom "Za zaštitu nepušača". Organizatori traže povratak prvobitnom zakonu u nepušenju koji nije dozvoljavao nikakve iznimke.

Bavarska vlada je 2009., nakon što je Kršćansko socijalna unija (CSU) na lokalnim izborima izgubila apsolutnu većinu te je ušla u koaliciju s Liberalima, ublažila godinu dana prije uvedenu potpunu zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima.

Nakon toga su od zabrane bili izuzeti ugostiteljski objekti do 75 kvadratnih metara a pušenje je bilo dozvoljeno i u posebno odvojenim prostorijama, diskotekama te pivskim šatorima na proštenjima i narodnim slavljima.

Građanska inicijativa OEDP je nakon toga najavila organiziranje referenduma za povratak prvobitne zabrane. Ukoliko se većina građana odluči za povratak zabrane od 1. kolovoza će u svim ugostiteljskim objektima u Bavarskoj bez iznimke biti zabranjeno pušenje.

Od ove zabrane će, i to samo ove godine, biti izuzet Oktoberfest, najveće narodno slavlje na svijetu koje se krajem rujna i početkom listopada održava u Muenchenu.

Za uspjeh referenduma je potrebna jednostavna većina. Pravom glasa u Bavarskoj raspolaže 9,4 milijuna građana. Istraživanja javnog mnijenja uoči referenduma najavljuju tijesan ishod. Prvi pouzdani rezultati bit će poznati tijekom večeri.

U ostatku Njemačke opća zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima iz 2007. primjenjuje se različito ovisno o saveznoj pokrajini tako da usprkos zabrani vrijede mnoge iznimke.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika