04.07.2010. / 20:00

Autor: Hina

SAD slavi 234. Dan neovisnosti paradama, koncertima i vatrometima

Predsjednik Barack Obama Dan neovisnosti provodi u društvu pripadnika oružanih snaga i njihovih obitelji, kojima je predsjednička obitelj domaćin s roštiljem, koncertom i gledanjem vatrometa s travnjaka Bijele kuće

Foto: ReutersFoto: ReutersSjedinjene Države u nedjelju svečano obilježavaju Dan neovisnosti, proglašene prije 234 godine - 4. srpnja 1776., tradicionalnim paradama, koncertima, piknicima i vatrometima diljem zemlje.

U središtu glavnog grada Washingtona, proglašena je zona sigurnosti oko područja Nacionalne šetnice gdje se uz cjelodnevni program koncerata i festivala očekuju deseci tisuća građana, koji će u večernjim satima pratiti spektakularni vatromet.

Poznati vatrometi za 4. srpnja održavaju se i u Philadelphiji, New Yorku, Bostonu i Chicagu na Istočnoj obali SAD-a, te u San Franciscu, Los Angelesu i San Diegu na Zapadnoj obali.

Zbog recesije i praznih gradskih blagajni, mnogi su veliki i mali gradovi ove godine bili prisiljeni otkazati vatromete, uključujući i Dallas u Teksasu, gdje su u posljednji trenutak uskočili privatni donatori i tvrtke, kako bi se očuvala tradicija.

Industrija vatrometa, ovisna o 4. srpnja - jedinom danu u godini kada građani SAD-a smiju koristiti pirotehnička sredstva, također očekuje pad prihoda.

U SAD-u je 2009. prodano pirotehničkih sredstava u vrijednosti od gotovo milijardu dolara.

Dan neovisnosti često prate i svečanosti naturalizacije, primanja useljenika u američko državljanstvo, a za stotinjak novopečenih Amerikanaca takve je svečanost u nedjelju održana na Mount Vernonu, imanju prvog predsjednika SAD-a Georgea Washingtona u Virginiji, pretvorenom u muzej.

U New Yorku se na Dan neovisnosti tradicionalno održava godišnje natjecanje u brzom jedenju 'hot-doga' - Nathan's International Hot Dog Eating Contest.

Većina Amerikanaca 4. srpnja tradicionalno provodi uz roštilj i gledanje baseball utakmica.

Predsjednik Barack Obama Dan neovisnosti provodi u društvu pripadnika oružanih snaga i njihovih obitelji, kojima je predsjednička obitelj domaćin s roštiljem, koncertom i gledanjem vatrometa s travnjaka Bijele kuće.

Potpredsjednik Joe Biden i njegova supruga Jill, u Iraku su proslavili 4. srpnja s američkim vojnicima. Biden će se također sastati s iračkim političkim čelnicima kako bi "potvrdio dugoročnu američku predanost Iraku", najavljeno je u priopćenju iz njegova ureda.

Američka borbena misija u Iraku trebala bi završiti krajem kolovoza, uz predviđeno povlačenje oko 60.000 američkih vojnika. Oko 50.000 američkih vojnika ostat će u Iraku.

U Afganistanu je general David Petraeus svečano prisegnuo kao novi zapovjednik američkih i NATO snaga u toj zemlji, na svečanosti u sjedištu misije ISAF-a u Kabulu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika