05.07.2010. / 07:36

Autor: Deutsche Welle

DW: Mladić očito neće biti kažnjen za svoja zlodjela

„Robusni srpski general Ratko Mladić očigledno neće biti kažnjen za zlodjela počinjena pod njegovim zapovjedništvom. U ime stvaranja velike Srbije, gazio je preko leševa", piše povodom genocida u Srebrenici novinska agencija dpa

Ratko MladićRatko Mladić"Ratko Mladić, zapovjednik vojske bosanskih Srba koji je stekao tužnu slavu kao „balkanski koljač", i punih 15 godina nakon genocida u Srebrenici nije kažnjen. Rituali su uvijek isti. Haaški sud tvrdi da ga u Srbiji štite „moćnici", bez iznošenja bilo kakvih detalja o tim „moćnicima", a srpska vlada uvijek odgovara da ne zna da li se Mladić uopće nalazi u Srbiji.

Svako daljnje približavanja Srbije Europskoj uniji uvjetovano je hvatanjem Mladića i njegovim izručenjem Haagu. No, Beogradu se stalno omogućava da i bez Mladića priđe korak bliže Bruxellesu. Poslednje takve mjere su bile ukidanje viza i početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Srpska vlada traži od EU daljnje ustupke i bez Mladića, koji - kao nitko drugi - utjelovljuje velikosrpsku ideju.

Milošević - nalogodavac

Zanimljivo je da su srpski mediji pisali - navodeći čak točne adrese - o tome gdje se do početka 2006. krio ovaj 67-godišnjak koji je za većinu Srba i danas narodni heroj. Do tada se najčešće krio u Novom Beogradu, koristeći anonimnost u velikim naseljima. Njegova obitelj je nedavno podnijela zahtjev da se on proglasi mrtvim, kako bi na taj način „problem bio riješen".

Svim domaćim kritičarima vlade je jasno da Mladić nikada neće biti izručen. Jer, on bi jasno mogao dokazati da Beograd stoji iza zločina sa desetinama tisuća mrtvih. Časopis „Vreme" je više puta pisao o tome kako je Mladić uvijek bio rado viđen gost srpskog autokrata Slobodana Miloševića. Milošević, kome nije izrečena presuda jer je u Haaškom zatvoru umro od infarkta, za mnoge je nositelj ideje, pokretač i nalogodavac srpskih zlodjela u Bosni.

Mladić - bespogovorni izvršitelj

Srpski analitičar Dušan Bogdanović kaže da je Mladić postao zvijezda jer je bez pitanja i otezanja izvršavao naredbe (iz Beograda). Bivši diplomat u Bonnu i Berlinu danas radi u Komitetu pravnika za ljudska prava u srpskoj metropoli. On kaže da je Mladić direktno naredio egzekuciju 8000 ljudi u Srebrenici i da je bio poznat po tome što je bespogovorno izvršavao zapovjedi iz Beograda.

Dokaz postojanja takvog zapovjednog lanca bi za Beograd predstavljao nacionalnu katastrofu. Odštetni zahtjevi bi za ionako siromašnu Srbiju značili slom. Dosad su Srbi uspjevali izbjeći pojavu takvog dokaza. Međunarodni sud pravde je 2007. presudio da Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici, ali da nije poduzela ništa da ga spriječi", piše agencija dpa (deutsche presse-agentur) u svojoj analizi.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika