06.07.2010. / 08:56

Autor: Hina

Obama i Netanyahu razgovarat će o napretku odnosa i mirovnog procesa

Dvojica čelnika razgovarat će i o mjerama izraelske vlade na ublažavanju blokade Gaze, iranskom nuklearnom programu, za koji izraelski dužnosnici kažu da ugrožava opstanak židovske države, i drugim pitanjima

Benjamin Netanyahu i Barack ObamaBenjamin Netanyahu i Barack ObamaAmerički predsjednik Barack Obama u utorak će u Bijeloj kući održati sastanak s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, od kojeg se očekuje da označi poboljšanje američko-izraelskih odnosa i mogući iskorak prema izravnim izraelsko-palestinskim pregovorima.

Do sastanka dolazi u osjetljivom trenutku za Obaminu administraciju i njezine napore na postizanju mira na Bliskom istoku. Zahlađenje odnosa s Izraelom oporbeni republikanci koriste kao dokaz neuspješnosti Obamine vanjske politike, u kampanji za kongresne izbore u studenome.

Za svibanj zakazani Netanyahuov posjet Washingtonu, otkazan je nakon što su izraelski komandosi ubili devet osoba na turskom brodu s humanitarnom pomoći za Gazu.

Njihov zadnji susret, 23. ožujka u Bijeloj kući završio je bez objavljivanja fotografije sastanka, što se u diplomatskom kodu smatra vrlo hladnom porukom.

Daljnje zatopljenje odnosa može ovisiti o tome hoće li Izrael produljiti važenje odluke o zamrzavanje gradnje židovskih naselja od 25. studenoga 2009., koja ističe u rujnu, ocjenjuju u utorak američki mediji.

Produljenje moratorija pomoglo bi unaprijediti napore prema izravnim mirovnim pregovorima između Izraela i Palestinaca.

SAD je stao uz Izrael kada se suočio s međunarodnim osudama nakon napada na humanitarni konvoj za Gazu, i uspio je u naporima da Vijeće sigurnosti UN donese oštre sankcije protiv Irana zbog njegova nuklearnog programa, što su dva poteza koja su donijela zaokret od daljnjeg kvarenja odnosa. Ono je počelo s odlukom izraelske vlade o gradnji 1.600 stanova u arapskom, istočnom Jeruzalemu, objavljenom tijekom posjeta potpredsjednika SAD Joea Bidena 9. ožujka.

Američki dužnosnici kažu da su se odnosi između dviju zemalja znatno poboljšali od ožujka, kada je objava plana gradnja naselja tijekom Bidenova posjeta izazvala vrlo oštre kritike Washingtona.

"Apsolutno nema raskola između Sjedinjenih Država i Izraela. To je odnos koji je vrlo jak i vrlo važan za SAD", izjavio je Ben Rhodes, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost na brifingu uoči Netanyahuova posjeta.

Obamina administracija bi "jako željela vidjeti produljenje moratorija", izjavio je Roger Danin, stručnjak za Bliski istok u Vijeću za vanjske odnose, 'think tanku' iz Washingtona. "To je vrlo težak problem koji vjerojatno neće biti u mogućnosti riješiti tijekom ovog posjeta", dodao je.

Dužnosnici administracije su najavili da će u središtu razgovora dvaju čelnika biti tranzicija prema izravnim pregovorima Izraela i Palestinaca, oko onih pitanja koja su pokrivena tijekom četvoromjesečnih neizravnih pregovora, uz posredovanje SAD-a.

Dvojica čelnika razgovarat će i o mjerama izraelske vlade na ublažavanju blokade Gaze, iranskom nuklearnom programu, za koji izraelski dužnosnici kažu da ugrožava opstanak židovske države, i drugim pitanjima.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
30/5/10

Heli, 07.07.10. 02:00

Ma tu nema nista novo. Svaki izraelski predsjednik kad dodje u Vasingtin ponavlja price svog predhodnika.Novi predsjednik SAD bez obzira sto zeli taj problem razrijesiti, najvjerovatnije nece uspjeti, jer postoje isporbani recepti sprecavanja rjesavanja ovog problema od strane izraelskih vlasti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika