07.07.2010. / 09:09

Autor: Hina

Francuski parlament o pokrivalima za lice: Ako zakon prođe, kazna 150 eura

Francuski parlament počeo je u utorak navečer raspravljati o predloženom zakonu za zabranu pokrivanja lica u javnosti koji se uglavnom odnosi na tradicionalnu muslimansku odjeću.

Foto: ReutersFoto: ReutersAko zakon bude usvojen svaka žena koja nosi pokrivalo za lice u javnosti morat će platiti kaznu u iznosu od 150 eura ili će morati ići na tečaj o državljanstvu, a možda i oboje.

Osim toga, svaka osoba koja prisili ženu da pokrije svoje lice zbog njezinog spola može biti kažnjen zatvorskom kaznom u trajanju od najviše jedne godine i novčanom kaznom u iznosu do 30.000 eura.

Ako je dijete prisiljeno da pokrivalom prekrije lice, roditelj ili onaj tko je to naredio bit će suočen s kaznom od 60.000 eura i dvije godine zatvora.

Očekuje se da će ovaj kontroverzni prijedlog zakon biti odobren jer vladajuća stranka Savez za narodni pokret (UMP) i njezine saveznice imaju većinu u oba doma parlamenta. Oporbeni socijalisti vjerojatno će ga također podržati.

Međutim, ključno vladino savjetodavno tijelo dovelo je u pitanje legalnost tog prijedloga zakona. Državno vijeće je priopćilo da je Europski sud za ljudska prava podržao pravo pojedinaca da žive svoje živote u skladu sa svojim uvjerenjima.

Stoga će biti teško iskoristiti argument da pokrivalo za lice vrijeđa dostojanstvo žene ako ga ona nosi dobrovoljno, piše agencija dpa.

Belgijski parlament usvojio je sličan zakon kojim se muslimanskim ženama zabranjuje nošenje burki, a slična je inicijativa pokrenuta u Španjolskoj.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika