09.07.2010. / 14:18

Autor: Nacionalova redakcija

Hrvatska uskoro na digitalnoj karti svijeta

Nakon ulaska regije D2 u sustav digitalnog emitiranja televizijskog programa, broj kućanstava koja su zakoračila u digitalno televizijsko doba popeo na 784.651, od ukupno 1.477.377 u Republici Hrvatskoj

Preostale su samo još tri regije u kojima se emitira analogni televizijski signalPreostale su samo još tri regije u kojima se emitira analogni televizijski signalNastavlja se akcija prelaska s analognog na digitalno emitiranje televizijskog signala diljem Hrvatske. Nakon ulaska regije D2 u digitalno doba, preostale su samo tri regije koje će do kraja ove godine biti pokrivene digitalnim signalom.

Pokrivenost digitalnim signalom na području digitalne regije D2, na kojem se nalazi 158.128 kućanstava, doseže 97,8%. Pritom su za kućanstva koja trenutno nisu u mogućnosti primati digitalni signal u radu ostavljeni analogni TV pretvarači, tzv. analogni otoci. U odnosu na analogiju, riječ je o oko 567 kućanstava, kojima će se do kraja godine, u dogovoru s Hrvatskom radiotelevizijom, prijam digitalnog signala osigurati alternativnim putem.

Prema najnovijim podacima agencije AGB Nielsen Media Research od 4. srpnja o.g., 93,6% stanovništva digitalne regije D2 je analogno nezavisno, odnosno posjeduje opremu potrebnu za prijam digitalnog televizijskog signala. Istraživanje je rađeno CATI metodom na uzorku od 297 kućanstava.

Nakon uspješnog završetka u digitalnim regijama D5, D3, D7, D9 te D1 i u ovoj je digitalnoj regiji nastavljena akcija DTV ZA SVE, ovaj put u suradnji s Veleučilištem u Požegi, Veleučilištem u Slavonskom Brodu te Visokom školom za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici. Njezin je cilj pružiti besplatan savjet i pomoć svim osobama kojima je iz bilo kojeg razloga otežan prelazak s analogne na digitalnu televiziju, prije svega osobama s invaliditetom te starijim osobama. U okviru akcije DTV ZA SVE do danas je u digitalnoj regiji D2 zaprimljeno ukupno 78 poziva građana.

''Proces prelaska na digitalnu televiziju nastavlja se sigurnim korakom. Gašenje analognih odašiljača nacionalnih televizijskih nakladnika u šestoj po redu digitalnoj regiji, koje je proteklo bez problema, ponovno je potvrdilo kako smo vrlo ozbiljno i spremno ušli u ovaj proces. Istovremeno, pokazalo je kako su građani ovog područja, vrlo spremno dočekali prelazak na digitalnu televiziju. Rezultat je to intenzivne informativno-edukativne kampanje na ovom području, efekta prelijevanja informacija iz drugih regija koje su do danas prešle na digitalno emitiranje te, zasigurno, i Svjetskog nogometnog prvenstva zbog kojeg su se neka kućanstva odlučila za kupovinu novog televizora s već ugrađenim digitalnim prijamnikom'', izjavio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, Igor Lučić, komentirajući rezultate ostvarene u digitalnoj regiji D2.

I dok proces digitalizacije televizije u Hrvatskoj uspješno napreduje, povećava se i broj zemalja svijeta u kojima je proces prelaska s analogne na digitalnu televiziju u potpunosti dovršen.

Pritom je u Sjedinjenim Američkim Državama 12. lipnja 2009. godine nastupio potpuni prelazak na digitalno emitiranje za odašiljače velike snage, dok isti nije nastupio za nekoliko odašiljača male snage, koji još uvijek emitiraju analogni signal.

''Proces digitalizacije odvija se sukladno planovima koje je Vlada Republike Hrvatske definirala Strategijom prelaska s analognog na digitalno emitiranje televizijskih programa. Do danas smo ugasili analogne odašiljače nacionalnih televizijskih nakladnika u šest od devet digitalnih regija, čime se broj kućanstava koja su zakoračila u digitalno televizijsko doba popeo na 784.651, od ukupno 1.477.377 u Republici Hrvatskoj. Dosadašnji rezultati daju nam sigurnost i uvjerenje da ćemo ovaj proces uspješno finalizirati u predviđenom roku te da će se Hrvatska do kraja ove godine naći na digitalnoj karti svijeta'', zaključio je državni tajnik Igor Lučić.

Vezane vijesti

Vipnet predstavio digitalnu televiziju – Vip TV

Vipnet predstavio digitalnu televiziju – Vip TV

Adrian Ježina, dosadašnji predsjednik Uprave B.neta, novi je član proširene Uprave Vipneta, zadužen za novoosnovani Vipnetov Sektor multimedije i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika