10.07.2010. / 11:30

Autor: Martina Čizmić

Bilateralni susreti: Premijerka Kosor s bugarskim i slovenskim kolegama

Hrvatska je dobila snažnu potporu ulasku u EU od Bugarske, dok se sa slovenskim premijerom bavila boljim bilateralnim odnosima

Bojko Borisov i Jadranka Kosor (Foto: Vlada RH)Bojko Borisov i Jadranka Kosor (Foto: Vlada RH)U sklopu međunarodne konferencije „Croatia Summit - Jugoistočna Europa pred globalnim izazovima", predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor održati će niz bilateralnih sastanaka sa svojim kolegama iz drugih zemalja. Među prvima na popisu bili su bugarski premijer Bojko Borisov te slovenski kolega Borut Pahor.

Premijer Bugarske na samom je početku čestitao premijerki Kosor na odličnoj organizaciji summita u Dubrovniku, priopćili su iz Ureda za odnose s javnošću Vlade.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo prijateljskim odnosima između dvije zemlje, bez otvorenih pitanja. Premijerka Kosor zahvalila je bugarskom kolegi na srdačnom prijemu prilikom službenog posjeta Republici Bugarskoj. Obje zemlje imaju iste prioritete kao što je borba s gospodarskom krizom, organiziranim kriminalom i korupcijom.

Jača suradnja i razmjena iskustava putem bilateralnih susreta obostrana je korist za Hrvatsku i Bugarsku, konstatirali su premijeri. Također, istaknuta je potreba za jačanjem gospodarske suradnje i u tom kontekstu razgovaralo se o otvaranju izravne zrakoplovne linije Zagreb-Sofija što bi pridonijelo snaženju gospodarskih odnosa.

Što se tiče ulaska Hrvatske u Europsku uniju, predsjednica Vlade Kosor izrazila je zadovoljstvo što je Hrvatska prije tjedan dana otvorila preostala tri poglavlja i zahvalila Bugarskoj na kontinuiranoj potpori Hrvatskoj na europskom putu. Predsjednik Vlade Borisov kazao je da će Hrvatska, kao i do sada, imati snažnu potporu Bugarske kako bi uskoro postala 28. članica Europske unije.

S Pahorom ni riječi o Ljubljanskoj banci

Premijerka se sastala i sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom. U srdačnom i prijateljskom razgovoru premijer Pahor pohvalio je odličnu organizaciju „Croatia summita“, koji je upravo u tijeku u Dubrovniku, i koji je okupio premijere i visoke dužnosnike iz regije, Europe i svijeta.

Razgovaralo se o hrvatskim pregovorima za članstvo u Europskoj uniji, koji su nakon otvaranja preostala tri poglavlja u finalnoj fazi, te su se sugovornici složili da je hrvatsko članstvo sada samo pitanje trenutka.

Premijerka Kosor i premijer Pahor govorili su i o daljnjoj suradnji i nastavku jačanja bilateralnih odnosa.

Iako se nagađalo da će premijeri otvoriti pitanje Ljubaljanske banke i stare devizne štednje, prema dostupnim informacijama o tome nije bilo govora na bilateralnom sastanku.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika