11.07.2010. / 15:09

Autor: Martina Čizmić

Capital Economics: Raspad eurozone mogao bi spasiti njegove članice

"Potencijalni raspad eurozone, koji mnogi vide kao kobni rezultat dužničke krize, zapravo bi mogao otvoriti put prema obnovljenom ekonomskom rastu, ne samo za slabije članice eurozone, već i za cijelu Europu", smatraju analitičari Capital Economicsa

Neki analitičari smatraju kako bi najbolje bilo napustiti euroNeki analitičari smatraju kako bi najbolje bilo napustiti euroOtkako je otkrivena dužnička kriza u Grčkoj ekonomski analitičari podijeljeni su oko budućnosti eurozone. Iako je euro kao zajednička valuta 16 zemalja članica Europske unije do grčkog posrtaja glasio kao jedna od najstabilnijih valuta, pokazalo se kako je potrebna samo jedna "slaba karika" kako bi se cijeli sustav našao na rubu.

I dok se europski dužnosnici trude održati eurozonu stabilnom i izvući Grčku iz ponora u koji je sama upala, neki ekonomski analitičari smatraju kako propast eurozone ne bi bilo tako loše rješenje.

"Potencijalni raspad eurozone, koji mnogi vide kao kobni rezultat dužničke krize, zapravo bi mogao otvoriti put prema obnovljenom ekonomskom rastu, ne samo za slabije članice eurozone, već i za cijelu Europu", smatraju analitičari Capital Economicsa iz Londona.

Bloomberg piše kako zbog posljedica grčke dužničke krize slabija europska gospodarstva čekaju "godine bolesnog gospodarstva", jer se pokušavaju prilagoditi novonastalim uvjetima na tržištu. Stoga, smatraju u Capital Economicsu, ukoliko bi povratile svoje stare valute, Italija, Španjolska, Irska, Portugal i Grčka lakše bi mogle nadoknaditi rascjep između njihove i konkurentnosti trenutno najsnažnije članice eurozone Njemačke.

Potpuno odbacivanje eura, nastavlja Bloomberg prenoseći izvješće, također bi pomoglo Njemačkoj proširiti domaću potražnju, zadržati razinu zaposlenosti i rasta, čime bi Nijemci zadržali i poboljšali uvjete života.

No, s takvim se stavom ne slažu ekonomisti ING Bank NV-a koji ističu da je "raspad eurozone zamisliv, ali neostvariv". Naime, troškovi i gubici koji bi nastali napuštanjem zajedničke valute i povratkom na nacionalne mogao bi pokrenuti gubitke u bankarskom sustavu koji bi se mogli izjednačiti s onima nakon propasti Lehman Brothersa u rujnu 2008. godine, a koja je dovela do ogromnih gubitaka diljem svijeta.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika