Objavljeno u Nacionalu br. 765, 2010-07-13

Autor: Robert Bajruši

Political report

Opozicija u rujnu ruši Vladu na rebalansu proračuna

USPIJE LI OPORBA spriječiti donošenje rebalansa državnog proračuna, vrlo je izvjestan pad Vlade i novi prijevremeni izbori koji bi se trebali održati u listopadu ili studenome

OPOZICIJA PLANIRA
PRIJEVREMENE IZBORE
Sastanak 'Kukuriku koalicije' u etno
selu pokraj hotela Patria u Belom Manastiru: Radimir Čačić, Zoran
Milanović, Vesna Pusić, Silvano Hrelja i
Ivan JakovčićOPOZICIJA PLANIRA PRIJEVREMENE IZBORE Sastanak 'Kukuriku koalicije' u etno selu pokraj hotela Patria u Belom Manastiru: Radimir Čačić, Zoran Milanović, Vesna Pusić, Silvano Hrelja i Ivan JakovčićOpozicijske stranke na čelu s SDPom pokušat će u rujnu srušiti vladu Jadranke Kosor i izazvati raspisivanje prijevremenih izbora. Početkom jeseni očekuje se da Vlada u Hrvatski sabor uputi zahtjev za rebalans državnog proračuna, i uspije li oporba spriječiti njegovo donošenje, Jadranka Kosor i HDZ će morati raspisati prijevremene izbore u Hrvatskoj, informacija je koju su za Nacional ovog vikenda potvrdili vodeći članovi SDP-a. Temelji plana rušenja Vlade nalaze se u nedavno izmijenjenom Ustavu koji sada propisuje kako za rebalans mora glasovati polovina od ukupnog broja saborskih zastupnika, a to znači njih 77. Vladajuća koalicija HDZ-HSS ima 74 mandata i u SDP-u smatraju da uz čvrstu suradnju s manjinskim zastupnicima možda mogu spriječiti donošenje rebalansa i tako ugroziti premijerku Jadranku Kosor.


NACIONALOV IZVOR tvrdi kako je vrh SDP-a dobio jamstvo od predstavnika Samostalne demokratske srpske stranke i nekoliko drugih zastupnika nacionalnih manjina da će oni također glasovati protiv HDZ-ova prijedloga rebalansa. U tom slučaju vrlo je izvjestan pad Vlade i novi parlamentarni izbori koji bi se trebali održati u listopadu ili studenome. Potvrda kako se u SDP-u ozbiljno spremaju za prijevremene izbore je i podatak kako će do kraja ovog mjeseca imenovati svoje posebne koordinatore u deset izbornih jedinica.

UNUTAR OPOZICIJE je definitivno sazrelo razmišljanje kako sadašnja vlada vodi kaotičnu ekonomsku politiku koja ni na koji način neće dovesti do gospodarskog oporavka. Uvjereni su da Vlada neće imati hrabrosti predložiti radikalnu verziju rebalansa kojim bi se smanjili troškovi države i tako pokrenulo gospodarstvo, te smatraju kako bi to moglo izazvati nezadovoljstvo kod zastupnika koji u Hrvatskom saboru još uvijek podržavaju vladajuću koaliciju, premda nisu u formalnoj vezi. Osim toga, tijekom rujna bi se trebao održati i referendum protiv izmjena Zakona o radu, koji nesumnjivo predstavlja antivladinu akciju. Podrži li veliki broj građana zahtjeve sindikata, to će snažno uzdrmati vladajuću koaliciju i vjerojatno biti povod odlaska manjinskih zastupnika. Jednostavno, za njih bi postalo kontraproduktivno ostati uz vlast koja je izgubila podršku većine stanovništva, a ionako znaju da će, ako pobijedi koalicija SDP-a, HNSa, IDS-a i HSU-a, trebati i njihove glasove. Iz ovog rakursa, manjinski zastupnici nalaze se u “win-win” situaciji.

SADA SVE OVISI O Zoranu Milanoviću, koji kao premijerski kandidat opozicije mora krenuti u rušenje vlade Jadranke Kosor. Milanović je donedavno sumnjao u mogućnost da vladajuća koalicija izgubi većinu, međutim već mjesecima održava neformalne kontakte s Darinkom Kosorom i Miloradom Pupovcem, koji su nezadovoljni politikom sadašnje vlade. Konačno, HSLS i Darinko Kosor su prošle subote i formalno istupili iz koalicije, a Pupovac je Večernjem listu dao intervju u kojem je upozorio da vlada premijerke Kosor nema ideje koje bi Hrvatsku mogle izvući iz krize. Unutar opozicije sumnjaju da će manjinski zastupnici glasovati protiv rebalansa i veće su mogućnost da njihovi predstavnici budu suzdržani ili se ne pojave na sjednici. Tako bi pokazali što misle o vladi premijerke Kosor, ali se ipak ne bi eksplicitno svrstali uz opozicijske stranke. Stvar je u tome da Vlada i bez trojice esdeesesovaca i još nekih manjinskih zastupnika ima priliku prikupiti potrebnih 77 glasova u korist rebalansa državnog proračuna. Osim 74 zastupnika HDZ-a i HSS-a, tu je još Ivan Čehok koji izlazi iz HSLS-a, te manjinski zastupnici Deneš Šoja i Nazif Memedi. Za izglasavanje rebalansa ta trojka se mora pojaviti u Hrvatskom saboru, a po svemu sudeći oni su odlučili do kraja ostati uz HDZ.

SADA JE ODGOVORNOST na Milanoviću koji treba uvjeriti nezavisne zastupnike da bi im bilo bolje prestati pružati podršku Vladi koja ima sve manju podršku javnosti. Milanović ima realne šanse srušiti Vladu, a to od njega sve snažnije traži SDP-ovo članstvo na svim razinama. Kada je 2007. izgubio izbore, esdepeovci su Milanoviću dali novi predsjednički mandat jer su očekivali da će on napraviti sve kako bi srušio HDZ s vlasti. U protekle tri godine Milanović je zagovarao politiku čekanja, što je djelomično razumljivo budući da je HDZ donedavno raspolagao stabilnom parlamentarnom većinom i 2008. je bez većih napora odbacio opozicijski zahtjev za smjenu Vlade. U međuvremenu okolnosti su se promijenile i opozicija ima veliku priliku izazvati prijevremene izbore. U prilog joj idu i istraživanja javnosti, koja pokazuju da oporbeni blok SDP-HNS-IDS-HSU ima uvjerljivu prednost ispred koalicije HDZHSS. Prema nedavnom istraživanju Nove TV, za Kastavsku skupinu bi glasovalo 44 posto ispitanika, što bi joj osiguralo 81 mandat (bez glasova zastupnika SDSS-a i manjina), dok bi stranke na vlasti dobile 32 posto glasova. Na radikalnom pristupu inzistiraju i u HNSu, što je potvrdio i Radimir Čačić na sastanku Kastavske grupacije u Belom Manastiru. Pritom je prvi put netko iz opozicije najavio kako građani od nove vlasti ne mogu očekivati da neće rezati postojeća socijalna prava. Do sada je isključivo kritizirala Vladu, ali bilo je jako malo konkretnih prijedloga o tome što poduzeti, prije svega zato što su i u opoziciji svjesni da će morati smanjiti beneficije. Upravo to je najavio Radimir Čačić: “Ne možemo lagati hrvatskoj javnosti, nužni su bolni rezovi. Javna potrošnja ne da nije smanjena, nego je porasla za još 1,1 milijardu kuna, a 89,4 posto rezervi predviđenih za cijelu godinu već je potrošeno. Fali nam 21 milijarda kuna a Ivan Šuker je kao lutajući Holandez. Donja granica javne potrošnje mora biti 6 milijardi kuna i ako to ne učini ova, morat će sljedeća vlada.”

GOTOVO IDENTIČNO rezoniraju u SDP-u, i preuzme li opozicija vlast, jedan od prvih poteza bit će smanjenje broja radnih mesta u javnim i državnim službama. Pritom će se socijalni mir pokušati sačuvati nediranjem plaća i privilegija većine zaposlenih u administraciji, ili kao što je za Nacional formulirao član vodstva SDP-a: “Imamo iskustvo iz razdoblja Račanove vlade, kada smo se snažno opekli jer smo smanjili plaće svim državnim službenicima. Više nikada nećemo ponoviti istu pogrešku jer sada znamo kako je bolje podijeliti 20.000 otkaza nego imati pola milijuna nezadovoljnika kojima si smanjio prihode.” Prije nego dobiju priliku provjeriti jesu li sposobni izvući Hrvatsku iz krize, opozicijske stranke moraju smijeniti vladu Jadranke Kosor. Ovih dana počele su pripreme za njezino rušenje tijekom iduće jeseni.

Vezane vijesti

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

Europska nogometna organizacija (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) s 80.000 eura zbog neprimjerenog ponašanja hrvatskih navijača na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika