13.07.2010. / 16:43

Autor: Hina

ICTY: Karadžić mora razgovarati s Hrvatskom o dokumentima za svoju obranu

Sudsko vijeće je optuženom Karadžiću naredilo da odmah počne s hrvatskim vlastima razgovor o davanju tih dokumenata ili da obavijesti Sud kako to ne želi učiniti. O napretku svojih pregovora s Hrvatskom Karadžić mora obavijestiti Sud do 10. kolovoza

Radovan KaradžićRadovan KaradžićBivši predsjednik Republike Srpske i optuženik za genocid Radovan Karadžić još nije iskoristio sve mogućnosti da ostvari dobrovoljnu suradnju Hrvatske u vezi s predajom dokumenata koje on smatra nužnima za svoju obranu, ocijenio je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u odgovoru na Karadžićev zahtjev da ICTY izda obvezujući nalog Hrvatskoj.

Sudsko je vijeće u ponedjeljak objavilo kako, prije nego što ono nekoj državi naloži da preda dokumente nekoj strani u procesu pred Sudom, tražitelj mora pokazati da je stupio u kontakt s tom državom. Tek kad država odbije tako surađivati, tražitelj može od Suda tražiti da poduzme obvezujuću akciju.

Hrvatska je objavila da je locirala neke dokumente, a Karadžić nije objasnio je li iskoristio hrvatsku ponudu da pregleda arhive.

"Štoviše, čini se da uopće nije kontaktirao s Hrvatskom od svoga zadnjeg podneska 24. ožujka 2010. iako je na njemu odgovornost da se pobrine za hrvatsku dobrovoljnu suradnju", kaže se u ICTY-jevoj odluci.

Zato je sudsko vijeće optuženom Karadžiću naredilo da odmah počne s hrvatskim vlastima razgovor o davanju tih dokumenata ili da obavijesti Sud kako to ne želi učiniti. O napretku svojih pregovora s Hrvatskom Karadžić mora obavijestiti Sud do 10. kolovoza.

Od Hrvatske je tom odlukom sudsko vijeće zatražilo da s optuženim Karadžićem i njegovim pravnim savjetnicima komunicira ako joj se obrate u vezi s tim pitanjem.

Karadžiću se u Den Haagu sudi za genocid i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika