20.07.2010. / 18:01

Autor: Ivica Medo

Prve naznake sukoba Mamića i Zajeca: Maminjo stopirao dolazak Rukavine

Nije tajna da se Zajec i Mamić baš i ne vole, prije bi se reklo da se gledaju preko nišana, još tamo od 2002. kada je Mamić najurio Zajeca iz Maksimirske 128 na nimalo gospodski način

"Ante Rukavina bio je spreman doći u Dinamo iz Panathinaikosa, ali taj transfer se nije ostvario jer Zdravko Mamić ni pokoju cijenu ne želi imati u svlačionici igrača kojem je menadžer Siniša Šošo. Mamić u početku nije znao da Zajec pregovara s Rukavinom i Šošom", otkrio nam je "izvor" koji dobro poznaje situaciju u Dinamu, ali i u hrvatskim nogometnim menadžerskim krugovima.

Postavlja se pitanje zbog čega je onda trener Dinama Velimir Zajec insistirao na dovođenju Ante Rukavine, no odgovor i nije tako složen kako se čini na prvi pogled.

Nije tajna da se Zajec i Mamić baš i ne vole, prije bi se reklo da se gledaju preko nišana, još tamo od 2002. kada je Mamić najurio Zajeca iz Maksimirske 128 na nimalo gospodski način.
Iako je u posljednjem intervjuu za Nacional izjavio kako nije zlopamtilo, prava je istina da Zajec to nikada nije zaboravio Mamiću. Te 2002. govorio je da se nikada više neće vratiti u Dinamo dok je na njegovom čelu Mamić. "Zakletve" se držao punih osam godina, ali prije svega jer ni Mamić nije htio njega u "plavom salonu" na bilo kojoj funkciji.

Zajec gromobran prema BBB-ovcima

"Ni sada Mamić ne bi doveo Zajeca u Dinamo da je imao koga dovesti umjesto Krune Jurčića. To je nekoliko puta istaknuo u najužem krugu prijatelja. Mamiću je trebao gromobran prema Bad Blue Boysima, a od ljudi s imenom i prezimenom jedini je Zajec ostao na dispoziciji. S druge strane, Zajecu je ovo bila dobra prilika da se ponovno vrati u domaći nogomet na velika vrata, pa je stoga odlučio ući u tu neprincipijelnu koaliciju", objasnio nam je dobro upućeni izvor.

U trenutku kad je bilo jasno da Zajec dolazi na klupu Dinama, u kuloarima se govorkalo kako nije slučajno da se njegov povratak u voljeni klub poklopio s padom dojučerašnjeg "zagrebačkog sultana" Milana Bandića, Mamićevog glavnog političkog pokrovitelja.
Gubitkom Bandićeve političke moći u metropoli smanjio se i utjecaj Mamića, koji je prema nekim teorijama bio prisiljen od određenih političkih struktura na Zajecov angažman, iako je svjestan da je time dugoročno dobio velikog takmaca koji bi mu u budućnosti mogao "izmaknuti fotelju". Navodno je Zajecova dugoročna želja da postane predsjednik Dinama, a da bi do toga položaja došao jasno je da se mora riješiti Mamića.

Šahovska partija Mamića i Zajeca

U šahovskoj partiji dvojice prepredenih igrača Mamić je povukao prvi potez. U krucijalnom dijelu sezone prodao je glavnog igrača Marija Mandžukića očekujući da će Zajec izgorjeti na trenerskoj klupi ako ne ostvari minimalan cilj, odnosno plasman u Europsku ligu. U toj igri žrtva pijuna bio je Kruno Jurčić kojem je svemoćni gazda objasnio da je bolje za njega da se makne dok se situacija na bojištu ne konsolidira.
Zajec je, naravno, prozreo da bi Mandžukić mogao napustiti Dinamo pred ključne europske okršaje, pa se uz Mamićev blagoslov, kojem je zacijelo bila figa u džepu, upustio u potragu za novim napadačem. Još prije dva mjeseca bio je u Ateni kako bi izvidio je li Ante Rukavina voljan doći u Dinamo.

Pitamo se zbog čega bi se ta priča toliko dugo razvlačila da je Rukavina već tada Zajecu rekao da ne želi u Dinamo? "Ma, Rukavina je bio za tu kombinaciju, jednako kao i njegov mentor Šošo koji se ne miri s činjenicom da Rukavina ne dobiva dovoljnu minutažu u Panathinaikosu. Šošo misli da je Rukavinin potencijal puno veći od sjedenja na klupi u Panathinaikosu, gdje zarađuje oko milijun i dvjesto tisuća eura godišnje. Rukavini bi odgovaralo da živi u Zagrebu, a bio bi i na oku izborniku Biliću, dok bi Šošo u međuvremenu mogao pronaći bogatiji klub u koji će ga transferirati. Osim toga, konačno bi uspio ugurati svoga igrača u Dinamo, čime bi probio dosadašnju barijeru", kaže naš informator pojašnjavajući kako bi ulazak u Dinamo Šoši dugoročno donio puno koristi. Naime, zna se da se igrači iz Dinama najbolje prodaju.

Mamić se, navodno, neugodno iznenadio kad je čuo da je Zajec razgovarao s Rukavinom o mogućem prelasku u Dinamo, ali nije htio reagirati na prvu loptu budući da je situacija vrlo komplicirana, no kasnije je dao do znanja Zajecu da ne želi Šošinog igrača u svlačionici. Ta informacija je vrlo brzo stigla do Rukavine kojem ništa drugo nije preostalo nego preko medija objaviti kako se njemu ne dolazi u Dinamo, jedna je od teorija dobro upućenih u maksimirska zbivanja.

Drže li ove teorije vodu, saznat će se uskoro, posebice ako Dinamo ne uspije proći moldavskog Šerifa, koji ću mu najvjerojatnije biti sljedeći protivnik u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Tada bi sve navedeno moglo isplivati na površinu.

Vezane vijesti

Mamić i Gobac žele vlast nad 143 milijuna kuna

Mamić i Gobac žele vlast nad 143 milijuna kuna

Zdravku Mamiću nije ovih tjedana jedina briga postavljanje nove vlasti u Hrvatski nogometni savez. Medijski manje zanimljiv, ali financijski bitan,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika