21.07.2010. / 07:48

Autor: Hina

EU traži isti postupak informiranja osumnjičenika u svim članicama

"Nije riječ o mijenjanju pravila u zemljama članicama, riječ je o davanju prava građanima kada na pravnu jasnoću", rekla je povjerenica za pravosuđe Viviane Reding

Bez obzira na to gdje bili uhićeni, Europljani bi o razlozima trebali biti obavješteni na njima razumljivom jezikuBez obzira na to gdje bili uhićeni, Europljani bi o razlozima trebali biti obavješteni na njima razumljivom jezikuEuropska komisija je predložila nova pravila koja bi jamčila da su svi stanovnici zemalja Unije optuženi za prekršaj ili zločin u nekoj drugoj članici EU-a budu informirani o njihovim pravima na jeziku koji razumiju.

Po prijedlogu bi službenici morali osumnjičenima dati pismo o pravima na jeziku koji im je poznat. Informacije bi isto tako trebale biti lišene pravnog žargona.

"Nije riječ o mijenjanju pravila u zemljama članicama, riječ je o davanju prava građanima kada na pravnu jasnoću", rekla je povjerenica za pravosuđe Viviane Reding.

Mjere, koje da bi postale zakon trebaju usvojiti zemlje članice i Europski parlament, dio su prijedloga o stvaranju minimuma zajedničkih prava za osumnjičene u zemljama članicama.

Predložak pisma osumnjičenima kaže da imaju pravo biti informirani o optužbama protiv njih, pravo na odvjetnika, prevoditelja i prijevod dokumenata. Također ih informira koliko dugo mogu biti zadržani u pritvoru.

Vezane vijesti

Vandoren hrabri Miljenića

Vandoren hrabri Miljenića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i veleposlanik EU-a Paul Vandoren susreli su se danas u sklopu svojih redovitih sastanaka vezano za monitoring… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika