22.07.2010. / 13:10

Autor: Martina Čizmić

FBI u susjedstvu: Slovenski hakeri virusom krali bankovne lozinke i račune

U slovenskoj policiji potvrdili su suradnju s FBI-em i dodali kako su već pretražili nekoliko kuća te zaplijenili osobna računala, ali i napomenuli kako je istraga još uvijek na samome početku

FBI agenti navodno su došli porazgovarati sa osumnjičenima (Foto: FBI)FBI agenti navodno su došli porazgovarati sa osumnjičenima (Foto: FBI)Udružena akcija nekoliko međunarodnih agencija za borbu protiv internetskog kriminala koja je započela još krajem prošle godine, ovih je dana dobila epilog u susjednoj Sloveniji. Trojica Mariborčana, bivših studenata informatike, uhićeni su pod optužbom da su stvorili virus odnosno botnet mrežu Mariposa, koja je tijekom prošle i ove godine zarazila više od 13 milijuna računala diljem svijeta.

Tragove Maripose stručnjaci za računalnu sigurnost otkrili su i na više od 40 mreža različitih banaka diljem svijeta, od SAD-a, preko Brazila pa sve do Indije. Mariposa je infiltriranjem na ta računala svojim vlasnicima osigurao pristup podacima o kreditnim karticama, lozinkama za pristup internet bankarstvu i drugim povjerljivim informacijama.

Kako pišu slovenski mediji, trojica mladih Mariborčana, navodno su osmislili kod koji je bio temelj za razvoj botneta, programa koji preuzima kontrolu nad računalom i tako stvara vlastitu mrežu zaraženih računala kojim upravlja kreator botneta. Slovenci su potom prodali kod i botnet dvojici španjolskih hakera koji su ga proširili po internetu i tako stvorili mrežu Maripos.

Španjolci su uhićeni još u ožujku, no sve do sad nije bilo poznato tko je idejni tvorac samog programa. Stoga je sve iznenadila informacija da su slovenski policajci u suradnji s američkim kolegama uhitili mladi trojac.

U slovenskoj policiji potvrdili su suradnju s FBI-em i dodali kako su već pretražili nekoliko kuća te zaplijenili osobna računala, ali i napomenuli kako je istraga još uvijek na samome početku. Zanimljivo je da ured FBI-a u Beču nije želio niti potvrditi, ali niti opovrgnuti da su njihovi agenti posjetili Maribor i ispitali osumnjičene za internetski kriminal.

Inače, tvrtke koje se bave internetskom sigurnošću ističu kako je u današnje vrijeme veoma lako izraditi botne te ga proširiti putem interneta. Naprednije verzije mogu se same prilagođavati situaciji i mijenjati svoj kod te tako izbjegavati otkrivanje. Stručnjaci također napominju kako je često računalo zaraženo i dio botneta, a da je opremljeno antivirusnim softverom koji jednostavno ne može otkriti uljeza.

Vezane vijesti

Pedofil zamijenio Bin Ladena

Pedofil zamijenio Bin Ladena

Osumnjičeni za zlostavljanje i pornografsko snimanje djece zamijenio je ubijenog čelnika Al Kaide, Osamu bin Ladena na popisu najtraženijih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika