26.07.2010. / 19:12

Autor: Deutsche Welle

DW: Nevladin sektor u Crnoj Gori sumnjiviji od Šarića

U Crnoj Gori je izbio novi skandal. Agencija za nacionalnu sigurnost priopćila je da prikuplja podatke o čelnicima „Mreže za afirmaciju nevladinog sektora“ (MANS), najutjecajnije nevladine organizacije u toj zemlji

Darko ŠarićDarko ŠarićAgencija za nacionalnusigurnost (ANB) je odbila da MANS-u da na uvid prikupljene podatke. „Njihovo objavljivanje bi moglo ugroziti određene poslove iz nadležnosti Agencije", priopćeno je iz crnogorske tajne policije.

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović kaže da je takav izgovor skandalozan i traži da joj se objasni čime to ona i četvoro njenih suradnika ugrožavaju sigurnost države i interese građana. Zahtjeva također da se objavi po čijem je nalogu ANB odlučio započeti prikupljanje podataka o čelnicima te NVO, a ne o, na primjer, navodnom narkobosu iz Pljevalja, Darku Šariću.

„Mislim da to zaista pokazuje da su u ovoj zemlji više zaštićeni oni koji su članovi organiziranog kriminala nego oni koji se bore protivnjega . Ovo shvaćam kao poruku ANB da se ne bavimo onim čime se bavimo i da nas pokušavaju na taj način zastrašiti", ističe Ćalović.

MANS je, inače, najpoznatija i najuticajnija NVO u Crnoj Gori, dok je njena izvršna direktorica, Vanja Ćalović, najpopularnija javna ličnost u toj zemlji. Ova NVO je već godinama žestoki kritičar crnogorskih vlasti, a njihovim angažiranjem na vidjelo je izašlo niz korupcijskih afera, te skandala u procesu privatizacije, urbanizma i sukoba interesa. Na udaru MANS-a posebno se našao crnogorski vicepremijer Svetozar Marović zbog afere „Zavala". O tome je crnogorsko državno tužiteljstvo otvorilo istragu prije dvije godine, ali drugih konkretnih rezultata još nema.

Nada u evropske krugove

Nepokolebljivo i konstantno ukazivanje na korupciju i kriminal osiguralo je toj NVO visoku reputaciju u evropskim krugovima, pa Ćalovićeva kaže da će ih obavestiti o ovom pokušaju pritiska i zastrašivanja od strane crnogorskih vlasti. „Mi ćemo obavestiti sve strane diplomate sa kojima smo u kontaktu da se vrlo lako može desiti da su i oni pod merama prisluškivanja, praćenja i ostalim merama koje sprovodi Agencija, ukoliko su u kontaktu sa nama.

Naravno, već smo kontaktirali članove parlamentarnog Odbora za odbranu i bezbednost i tražićemo da Skupština o ovom pitanju raspravlja kako bi se utvrdilo da li postoji osnov i da li smo mi zaista strani špijuni koji rade protiv ove države ili ANB zloupotrebljava svoja ovlašćenja", dodaje ona.

Opozicioni članovi Odbora saopštili su da će podržati inicijativu MANS-a. Profesor podgoričkog Univerziteta Milan Popović rekao je da ovi potezi govore da je režim premijera Mila Đukanovića ušao u poslednju fazu. „Na ovaj se način Milošević ponašao pred kraj svoje vladavine. Represija u Crnoj Gori se može samo pojačavati", ocenio je on.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika