27.07.2010. / 07:46

Autor: Hina

Raketa koju su ispalile snage NATO-a ubila više od 50 afganistanskih civila

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai osudio je "najoštrijim riječima raketni napad na selo u pokraijini Helmand u kojem su ubijena 52 civila", izvijestila je agencija AFP

Najmanje su 52 civila, među kojima je bilo mnogo žena i djece, ubijena u raketnom napadu od NATO-a predvođenih međunarodnih snaga prošlog tjedna u južnoj afganistanskoj pokrajini Helmandu, rekli su afganistanski dužnosnici.

Incident se dogodio u okrugu Sangin u Helmandu u petak kada su se civili sklonili u jednu kuću pred borbama međunarodnih snaga i talibanskih pobunjenika, rekao je glasnogovornik afganistanske vlade Siyamak Herawi agenciji Reuters i napomenuo da je među ubijenima mnogo žena i djece.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai osudio je "najoštrijim riječima raketni napad na selo u pokraijini Helmand u kojem su ubijena 52 civila", izvijestila je agencija AFP.

Osnivač internetske stranice Wikileaks Julian Assange je u ponedjeljak objavio vojna izvješća o sukobu u Afganistanu od 2004. do 2010. i optužio američke vojne snage da su prikrivale smrti civila. Tisuće američkih vojnih dokumenata što su "procurili" iz Afganistana sadržavaju dokaze o mogućim ratnim zločinima koje treba hitno istražiti, ustvrdio je Assange i zatražio provođenje istrage.

Vlada Sjedinjenih Država kritizirala je objavljivanje tih dokumenata, a riječ je o jednom od najvećih objavljivanja povjerljivih podataka u povijesti američke vojske koje vlasti smatraju prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Assange nije otkrio izvor objavljenih materijala.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika