27.07.2010. / 14:20

Autor: Hrvoje Šimičević, Hina

Josipović: 'Čast mi je biti s vama partizanima'; Prosvjednici: 'Bando crvena!'

Sponzor okupljanja u Srbu - Republika Hrvatska - zbog toga ništa nije prepustila slučaju, pa je nadležna MUP-ova postaja u Zadru sam događaj proglasila skupom visokog rizika

Milorad Pupovac i Ivo Josipović otkrili su obnovljeni spomenik u Srbu; Autor:
Filip Brala/PIXSELLMilorad Pupovac i Ivo Josipović otkrili su obnovljeni spomenik u Srbu; Autor: Filip Brala/PIXSELLDanas će se u Srbu održati dva paralelna okupljanja. Glavno okupljanje biti će predvođeno predsjednikom Ivom Josipovićem, povodom 69. godišnjice ustanka u tom mjestu. Riječ je o skupu pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, kojeg organizira Srpsko narodno vijeće (SNV) u suradnji sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske te općinom Gračac. Kao i svake godine, povod je obilježavanje ustanka naroda Hrvatske, u spomen na prvi oružani sukob sa silama Osovine.

Josipović, koji je stigao u Srb, zajedno s drugim uglednicima iz visoke politike će otkriti obnovljeni spomenik ovom ustanku, inače djelo kipara Vanje Radauša, koji je prvi puta postavljen 1951., da bi ga potom 1995. Hrvatska vojska srušila tenkovskom paljbom. Skupu su nazočili brojni drugi predstavnici parlamentarnih stranaka u Hrvatskoj.

Autor:
Filip Brala/PIXSELLAutor: Filip Brala/PIXSELL"Hrvatski i srpski narod znao je prepoznati tko su ti koji nose demokraciju, slobodu i perspektivu za bolji život i svoje bližnje. Izabrali su naravno, vas partizane, koje mi je čast vidjeti ovdje i biti s vama", rekao je Josipović prisutnima na skupu u Srbu, dok je Milorad Pupovac poručio kako su 'Srbi i Hrvati zajedničkim snagama u košmarnim vremenima zajedno odnijeli pobjedu'.

Fotogalerija

Nedaleko od ove skupine, održalo se i ono drugo, sporedno okupljanje, većinom sastavljeno od predstavnika marginalnih proustaških strančica (mahom 'pravaške' provenijencije) te pripadajućih udruga, uključujući i neke braniteljske, jer samu obljetnicu povezuju s velikosrpskom, a ne antifašističkom ideologijom. Prosvjednici su u Srb stigli oko 12 sati.

Autor:
Filip Brala/PIXSELLAutor: Filip Brala/PIXSELLProsvjednici su nosili mnoštvo hrvatskih zastava te pjevali domoljubne pjesme uzvikujući: "Ovo je Hrvatska!", "Bando crvena!", "Četnici!", "Vukovar!"... Prosvjednici su nosili i natpise na kojima je među ostalim pisalo: "Komunistički zločin nije antifašizam", "Stop ponižavanju Hrvatske", "Agresija na Hrvatsku nije građanski rat"...

Atmosferi je doprinjela i manje poznata Hrvatska stranka prava, čiji je predsjednik - kojem se prezime preklapa s poprištem današnjih događanja - jučer održao 'dirljivu' konferenciju za novinstvo pod nazivom: 'Zašto Hrvatska slavi pokolj vlastitog naroda?'.

Sponzor okupljanja u Srbu - Republika Hrvatska - zbog toga ništa nije prepustila slučaju, pa je nadležna MUP-ova postaja u Zadru sam događaj proglasila skupom visokog rizika.

Iz MUP-ovog Odjela za odnose s javnošću potvrdili su nam i da je nešto što se zove Autohtona-hrvatska stranka prava prijavila spomenuti prosvjed, i to u razdoblju od 10 do 16 sati.

U skladu s tim, u Srbu će biti formirana dva koridora koji će priječiti kontakt između antifašista i prosvjednika.

Ustanak naroda Hrvatske, a ne Hrvata ili Srba

"U Srbu se zbio ustanak naroda Like, koji simbolizira ustanak naroda Hrvatske, a ne Srba ili Hrvata, već svih koji su se borili za oslobođenje od okupatora i domaćih izdajnika. Na spomeniku, podignutom 1951., pisalo je - ustanak naroda Hrvatske. Radilo se o planskom dogovoru partije u Hrvatskoj i BiH o formiranju jedinica koje su u nekoliko narednih dana oslobodile znatno područje Like, Bosanske krajine i proširile ustanak na Dalmaciju.

Ustanak u Srbu i u zapadnoj Bosni nije doveo do Jadovna i Suvaje, nego upravo obrnuto. Nakon što je izbio ustanak, neki od njegovih sudionika počinili su zločine nad hrvatskim civilima i poslije optirali za četništvo, ali to je bila zanemariva manjina“, – stoji u jučerašnjem priopćenju Vijeća srpske nacionalne manjine grada Splita, kojeg potpisuju predsjednik, Miroslav Jovičić i član, Jovan Grkinić.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 27.07.10. 12:15

ove šta prosvjeduju treba pitati protiv čega porosvjeduju ili neznaju a ako znaju onda ih treba zatvoriti


registracija
12/7/10

Ivandija, 27.07.10. 12:46

NEMOGU ONI NAPRAVITI KOLIKO MI MOZEMO PORUSITI,ahahhahahahahahhahahahaahhah


registracija
4/6/09

Alarik, 27.07.10. 13:02

Kakav ustanak naroda? Jedino tko je tamo ubijen su bili hrvatski civili od strane Srba. lol, ovo je dno dna ove države. Što je najsmiješnije to srbadija niti ne poriče!

Budemo i Miloševiću sagradili spomenik?


registracija
28/5/10

alekseevitch, 27.07.10. 13:34

ovim "prosvjednicima" izgleda ne pase sto se sluzbena RH rukama i nogama pokusava distancirati od ndh....


registracija
12/7/10

Ivandija, 27.07.10. 14:02

MOZDA I MILOSEVICU TREBA IZGRADITI SPOMENIK --JER KAKO STVARI SADA STOJE --DA NAS MILOSEVIC NIJE ORUZANO NAPAO ---MOZDA NIKAD POKRAJ OVAKOVIH KOMUNJARA NEBI IMALI DRZAVU.ahahahahahhahaah


registracija
28/5/10

alekseevitch, 27.07.10. 14:13

cestitam redakciji Nacionala sto ostavlja komentare tipa Alarik, koji direktno negiraju zlocinacki karakter ndh tj podatak da je ista od travnja miseca do 27.7. pobila skoro 20 tisuca Srba, a koji su se onda, jebiga, zamisli drskosti, digli na ustanak


registracija
15/11/06

rimaz, 27.07.10. 14:14

Ivandija, ima li tvoja tipkovnica hrvatska slova, ili hrvatski govoriš iz Australije ili SAD-a?


registracija
12/7/10

Ivandija, 27.07.10. 14:23

AJMO IDEJE NA STOL --KAKO CE IZGLEDATI--SPOMENIK --MILOSEVICU-- U HRVATSKOJ,aahahahhahahahahha


registracija
4/6/09

Alarik, 27.07.10. 14:24

Odvratno pristran članak, pitajte si Ivu Banca što misli o tom ustanku. Pročitajte što pokojna Savka može reći o tom ustankom. Udaljvavanje od NDH ne znači veličanje zločina nad pripadnicima svojeg naroda (i to civila)!


registracija
12/7/10

Ivandija, 27.07.10. 14:26

alekseevitch: 20 TISUCA SRBA NEMA NI DANAS U HRVATSKOJ NITI JE IKAD BILO--TO SU BILI SAMO KATOLICI KOJE STE SILOM POSRBILI--JER JEDINO PRAVOSLAVCI IZ HRVATSKE I BIH IMAJU BIJEU KOZU SVIJETLU KOZU --POGLEDAJ SRBIJANCE IZ SRBIJE ---SVI CRNI KO TURCI,ahahahahahhahaah O KAKOVIM TI PISES SRBIMA IZ HRVATSKE,hahahahahahahahah


registracija
4/6/09

Alarik, 27.07.10. 14:27

Dokumentarac: www.youtube.com/watch?v=LFAc2moqqcc


registracija
18/5/10

Lakki, 27.07.10. 15:07

Ivandija, smrdiš na nečovještvo!


registracija
27/7/10

lvxor, 27.07.10. 16:34

pitanje za ove sta spominju spomenik milosevicu: Kakve veze ima milosevic sa partizanima, NDH i drugim svjetskim ratom??
Zlocincima se nece nikada u hrvatskoj dignit spomenik, partizani opcenito nisu zlocinci, pojedinci su radili zlocine, kao sto su pojedinci i u hrvatskoj vojsci radili zlocine u domovinskom ratu, ali nitko ne govori da je cijela hrvatska vojska zlocinacka...


registracija
16/6/10

nosonja, 27.07.10. 17:09

Ja znam 100% ,da uopće nije živio Hitler,četnici,ustaše su bile u stvari Kulturno umjetničko društvo koje je širilo ljubav spram Židova,Srba,Roma i općenito svih ljudi koji nisu bili čisti Hrvati.Ante Pavelić je uvijek govorio da će strijeljati svakoga tko pokaže i malo mržnje prema bilo kojem narodu od gore spomenutih a kamo li da ubije nekoga od njih.Notorna laž je da su postojali logori u Jasenovcu,S.Gradišci Auschwitzu Treblinki itd...itd.. Da je živ, A.Pavelić bi danas sigurno dobio Nobelovu nagradu za mir.


registracija
28/4/10

Zvonko, 27.07.10. 17:28

Tražio sam dosta mjesta koja dokumentiraju ovaj događaj i na jednom našao prilično detaljima bogat te literaturom koja citira i srpske onovremene svjedoke, pa pozivam sve ljude dobre volje da se informiraju na sljedećem linku:::
http://hakave.org/index.php?option=com_content&view=article&id=6519:spomenik-u-srbu-spomenik-je-monstruoznome-pokolju-hrvatskih-civila&catid=138:davor-dijanovi&Itemid=76


registracija
28/4/10

Zvonko, 27.07.10. 17:40

Hrvoju Šimičeviću, zar ti nije jasno da je i do Domovinskogn rata došlo zbog laži. Zašto stvarate razloge za novo klanje? Kakav je to ustanak naroda Like u kojem ubiju drvarskog župnika Waldemara Maksimilijan Nestora te župnika Bosanskog Grahova Juraja Gospodnetić? I oni su za 3 mjeseca NDH-a postali krvožedne ustaše? Ovaj ustanak tog 27. srpnja 1941. godine ima isti karakter kao balvan revolucija 1991. godine. O raspletu događaja dalje se može razgovarat, no to je bio ustanak četnika protiv pojma hrvatske države. Hvala partizanima 41.-45. a hvala i danas. Još nisu izvukli pouku.


registracija
28/4/10

Zvonko, 27.07.10. 17:45

I vezano na izjavu Ive Josipovića o partizanskim kapama. Nas su 91. napadali s tim istim kapama s petokrakom na čelu. Ako to može biti lijepo jadna nam majka a i otac. Ja i moja djeca na kapi mogu nositi samo šahovnicu a onaj tko nosi petokraku naš je neprijatelj i nije dobro došao.


registracija
6/10/09

pfefer, 27.07.10. 18:16

stavite kapu sa zvezdom i josipoviću tak je i on partizansko čeljade


registracija
12/7/10

Ivandija, 27.07.10. 18:40

DA MILOSEVIC NIJE NAPAO ORUZANO NA HRVATSKU --MI HRVATI NIKAD NEBI DOBILI DRZAVU---A TO SE SADA I VIDI PO OVIM KOMUNJARAMA SA PETOKRAKAMA----STO ZNACI MILOSEVIC JE POMOGAO NAMA HRVATIMA DA IMAMO SVOJU DRZAVU A SRBE JE ZEJEBAO DO JAJA,ahahahhahahahahahhahah


registracija
24/4/10

fiorano, 27.07.10. 22:44

Komentari govore koliko smo pismeni.A povijest se zna naša i nije bog zna što.NDH je bila zlo kao i Milošević.E moj narode uvijek ko nosom u govno.Sad imamo Hrvatine na svim pozicijama pa uništiše sve i to sa rukom čvrsto stavljenom na srce.Srba nema a nama sve gore.....e moj narode


registracija
18/12/09

slavonac031, 30.07.10. 17:37

Gospodine Veliki Pravedniče, za žrtve četnika, partizana i jugokomunista kod vas nije ostalo ni "P" od pravednosti, ako je ikada i bilo. Neka vas bude sram !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika