27.07.2010. / 14:39

Autor: Martina Čizmić

Island i službeno započeo pregovore o pristupanju Europskoj uniji

"Da smo u EU ušli ranije, sigurno bi izbjegli veliku financijsku krizu koja nas je zahvatila", uvjeren je Skarphedinsson

Ossur Skarphedinsson,  Steven Vanackere i Štefan Füle (Reuters)Ossur Skarphedinsson, Steven Vanackere i Štefan Füle (Reuters)Službenim otvaranjem pristupnih pregovora Islanda s Europskom unijom, ta je sjeverna zemlja postala treći kandidat za ulazak u europsku obitelj.

Belgiski ministar vanjskih poslova Steven Vanackere, predstavnik predsjedavajuće zemlje EU, tom je prilikom istaknuo kako je proces pregovora dobra mogućnost za ponovno otvaranje pitanja naklonjenosti EU njenom proširenju. Istovremeno je istaknuo kako nema govora o zasićenosti proširenjem te posebno naglasio kako se to odnosi i na zemlje Zapadnog Balkana.

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele je u obraćanju novinarima izrazio svoju zabrinutost zbog slabe potpore ulasku Islanda u EU u samoj zemlji.

"Ljudima Islanda moramo dati što više informacija o Europskoj uniji koje će se temeljiti na činjenicama i brojkama, ne mitovima i strahovima", istaknuo je Fuele.

Islandski ministar vanjskih poslova Ossur Skarphedinsson priznao je kako je njegova zemlja na europski put krenula s desetak godina zakašnjenja.

"Da smo u EU ušli ranije, sigurno bi izbjegli veliku financijsku krizu koja nas je zahvatila", uvjeren je Skarphedinsson.

Pristupni pregovori Islanda i EU ne bi trebali dugo trajati jer je ta zemlja većinu svog zakonodavstva već ranije prilagodila europskom. No, očekuje se da će se najveća borba voditi oko poglavlja Ribarstvo, i to prije svega zbog tradicionalnog lova na kitove koji se na Islandu prakticira stoljećima i koji je jedan od glavnih izvora financija na otoku.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika