28.07.2010. / 09:12

Autor: Martina Čizmić

Nema straha: Hrvatska neće morati čekati Island da bi ušla u EU

"Sada je sve u rukama Hrvatske", rekao je visoki dužnosnik EU

Hrvatska će vjerojatno već 2011. godine ući u članstvo EUHrvatska će vjerojatno već 2011. godine ući u članstvo EUNa isti dan kada je Hrvatska privremeno zatvorila pregovore u još dva poglavlja, Island je i službeno započeo pristupne pregovore sa Europskom unijom.

Iako je Hrvatska pristupne pregovore započela još 2005. godine i očekuje se da bi do kraja ove godine trebala okončati pristupni proces, pojavila su se nagađanja da će EU stopirati njen ulazak sve dok Island ne prođe pregovore pa da te dvije zemlje zajedno uđu u europsku obitelj.

No, u Bruxellesu uvjeravaju da to neće biti tako. Jasno je da će Island imati mnogo jednostavniji put no što je to imala Hrvatska ili što to ima Turska koja još uvijek čeka zeleno svjetlo za ulazak u EU.

"Sada je sve u rukama Hrvatske", rekao je visoki dužnosnik EU za WAZ.EUobserver i dodao kako je Hrvatska u boljoj poziciji da postane 28. članica Europske unije.

Naime, iako Hrvatsku i Island vežu dobri prijateljski odnosi, samo za proces "screeninga" potrebna je barem godina dana. Tako bi, prema nekim procjenama, ukoliko pregovori oko poglavlja Ribarstvo ne budu predugo trajali, Island mogao ući u EU najranije 2012. godine.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
12/7/10

Ivandija, 28.07.10. 11:04

ISLAND JE PRVI PRIZNAO HRVATSKU, HRVATSKI NAROD TAKO I TAKO EU -KOLEKTIVNO SILUJE--PA ETO MOGU ONI NAS JOS MALO VISE SILOVATI PA CEMO ZAJEDNO SA ISLANDOM U EU..........


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika