28.07.2010. / 12:14

Autor: Hrvoje Šimičević

Iz HDZ-a konačno progovorili: Partija i dalje ne demantira reketarenje poduzetnika

Najsvježiji odgovor iz HDZ-a, koji je zapravo proširena verzija kratke Kosoričine izjave o 'institucijama koje trebaju raditi svoj posao', sugerira kako ta partija želi da se sumnje u nezakonite rabote unutar te stranke - počinjene za vrijeme Sanadera - što prije razriješe

Bivši premjer Ivo Sanader i njegova nasljednica Jadranka Kosor (arhiva)Bivši premjer Ivo Sanader i njegova nasljednica Jadranka Kosor (arhiva)Nakon četiri dana šutnje, odnosno jedne jedine rečenice koju je izrekla Jadranka Kosor, iz Hrvatske demokratske zajednice konačno su se nešto opširnije oglasili po pitanju navoda Ljube Bušića, poduzetnika koji je Uskokovim istražiteljima - također u jednoj rečenici - sažeo ono što se već godinama nagađa: HDZ je reketario privatne tvrtke i zauzvrat im davao poslove s javnim kompanijama. Preciznije: "Nas četvorica poduzetnika prikupili smo svaki po 150.000 kuna. To nije bilo mito za šefove HEP-a, nego smo tih 600.000 kuna dali za stranku, za HDZ", rekao je tom prilikom Bušić.

Informacija je, podsjetimo, u Jutarnjem listu objavljena u subotnjem izdanju, da bi predsjednica te partije, kancelarka Jadranka Kosor, nakon toga medijima isporučila neobično protokolaran odgovor, obzirom na težinu optužbi s kojima se od subote suočava stranka na čijem je čelu: 'Neka nadležne institucije rade svoj posao'.

Nakon što smo putem elektronske pošte u ponedjeljak poslali upit na adresu HDZ-ove središnjice, u želji da od predstavnika vladajuće stranke dobijemo nešto konkretnije stavove po pitanju Bušićeve izjave o HDZ-ovim navodnim nezakonitim rabotama, glasnogovornica Sunčana Glavak odgovorila je na slijedeći način: "Netočna je i neistinita tvrdnja da je donator HDZ-a bio g. Bušić ili njegova tvrtka. Uvidom u donacije Hrvatske demokratske zajednice izvješćujemo vas da se spomenuta tvrtka kao ni njezin vlasnik g. Ljubo Bušić ne nalaze među donatorima HDZ-a. HDZ financije vodi transparentno i sukladno zakonu, a o čemu svjedoče i bezuvjetni nalazi Državne revizije. Sve ostale navode ostavljamo za istragu nadležnim tijelima Republike Hrvatske", priopćili su iz HDZ-a.

Bušić se, kako dakle konačno obavještava ova stranka, ne nalazi na listi njihovih službenih donatora, što je međutim bilo 'više-manje' poznato od samih početaka. Bušić je naime u svom iskazu pričao o davanju mita, odnosno ilegalnim financijama, a ne o tome da je bio legalni donator HDZ-a. Drugim riječima, takvo nešto nikada nije ni dovedeno u pitanje.

Sanader na čelu dobavljača?

Podsjetimo, naime, da je ovdje riječ o sumnji u nezakonite 'donacije' i 'priloge' pojedinaca i tvrtki, koji su se uplaćivali mimo legalnih puteva financiranja stranaka. A ta priča, kako je poznato, aktualna je već nekoliko godina u Hrvatskoj, uz napomenu da većina njezinih verzija dovodi do zaključka kako je glavnu ulogu u nabavci takvih financija imao bivši premijer Ivo Sanader. Štoviše, nakon recentnih Bušićevih izjava, sve je više tekstova u medijima koji sugeriraju da je Sanader, zajedno sa tadašnjim najvjernijim stranačkim podređenicima godinama na zanimljive načine osiguravao više nego stabilnu financijsku situaciju za stranku u kojoj je bio neosporni autoritet. Štoviše, točnost takvih navoda - mada bez konkretnih dokaza - bivala je dodatno pospješena činjenicom da je jedini financijer stranke, kao i kampanja svojih kandidata, u svim minulim izborima bio isključivo HDZ. Znakovito je također kako su enormne financije za HDZ-ove kampanje izostale jedino za vrijeme posljednjih predsjedničkih izbora, kada se kandidat Andrija Hebrang suočavao sa nedostatkom sredstava, i to zato jer je Jadranka Kosor navodno od Sanadera naslijedila praznu blagajnu.

Fantomski Odjel za marketing

Kao glavni suradnici Ive Sanadera u pribavljanju novca za stranku također se već duže vrijeme spominju jedni te isti pojedinci, među kojima se ističu Marijo Zubović i Mladen Barišić. Nacional je u nekoliko navrata, tijekom protekle 3 godine, pisao o konkretnim metodama navodnog HDZ-ovog izvlačenja novca iz tvrtki koje su surađivale s kompanijama u državnom vlasništvu. Mladen Barišić, bliski prijatelj nekadašnjeg premijera Ive Sanadera, koji je sve donedavno slovio za glavnog rizničara HDZ-a, dosta godina bio je na čelu fantomskog 'Odbora za marketing'. To je tijelo unutar stranke nominalno bilo zaduženo za prikupljanje financijskih sredstava za parlamentarne i predsjedničke izbore, no uvijek se spekuliralo da je riječ o crnom fondu stranke u koji se novac iz državnih i privatnih tvrtki netransparentno slijeva i potom troši u još netransparentnije svrhe.

Barišićevo ime postalo je posebice eksponirano nakon što je Nacional 2007. objavio temu da je Barišićev zet, Ante Despot, tada član Uprave HEP-a, prijavljen zbog iznude i reketarenja HEP-ovih dobavljača, sličnih tvrtki Ljube Bušića. Kako smo već pisali, Despot je prema insajderskim svjedočenjima naknadno zvao vlasnike privatnih tvrtki koje su pobijedile na HEP-ovim natječajima, i potom od njih tražio proviziju za sređene poslove, da bi zatim u HEP-u bila uvedena novina da on osobno odlučuje o kojim će se ugovorima raspravljati na sjednicama Nadzornog odbora HEP Proizvodnje.

HDZ se ne trudi demantirati teške optužbe

Bivši predsjednik HEP-ove uprave Ivan Mravak zbog sudjelovanja u sličnim rabotama sada sjedi u pritvoru, a njegov nasljednik Leo Begović, nakon što su ga Bušić i drugi vlasnici kompanija - naviknuti na ovakve metode dobivanja poslova - navodno tražili da nastavi s praksom svoga prethodnika, sve je prijavio premijerki Kosor, da bi ova navodno sve to proslijedila policiji i Uskoku.

Iz toga je razvidno kako aktualna vladalačka nomenklatura u HDZ-u nastoji da se situacija s fantomskim 'donacijama' što prije razriješi, obzirom da se radi o navodnom krimenu bivšega premijera i njegovih najvjernijih suradnika, koji su u međuvremenu u potpunosti marginalizirani ili izbačeni iz ove stranke. To sugerira i najsvježiji odgovor iz HDZ-a, koji je zapravo proširena verzija kratke Kosoričine izjave o 'institucijama koje trebaju raditi svoj posao'. U oba se odgovora, naime, iz HDZ-a uopće ne trude demantirati teške optužbe o kriminalnim radnjama unutar te stranke.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 28.07.10. 12:33

HDZ vodi financije transparentno?Ništa smješnije danas na portalima.


registracija
12/7/10

Ivandija, 28.07.10. 13:26

SVE STRANKE SE TAKO FINANCIRAJU PA I SDP-HNS-ITD:ITD:


registracija
12/7/10

Ivandija, 28.07.10. 13:37

U MOGUCNOSTI SMO NABAVITI --CD--IZ BANAKA U KOJIMA SU HRVATI POSPREMILI VELIKI NOVAC--TOCNO SE VIDE IMENA PREZIMENA OSOBA-FIRMI-ORGANIZACIJA CAK SE MOZE I POPRATITI PROTOK NOVCA TKO JE POSLAO I KOME. CIJENA PO DOGOVORU----VELIKE KOLICINE NOVCA NA KOJI NIJE PLACEN POREZ U HRVATSKOJ................


registracija
27/7/09

columbo, 29.07.10. 08:23

Placi voljena zemljo...


registracija
29/7/10

milina, 29.07.10. 09:22

Ja bi rekla da ce tako biti dok se ne kaze ne!
I to u malo vecem broju.
Upucujem na najnoviju informaciju o pobjedi protiv politicara-pljackasa u Brazilu..morali su donijeti zakon protiv sebe!zbog dobre akcije onih koji su rekli ne u velikom broju..ispod je uvodni pasus Avazzove obavijesti, a clanke su objavili The Economijst i Le Monde...valjda ce i Nacional !

VijestMasivni online kampanju Avaaz zajednice u Brazilu je upravo osvojio zapanjujući pobjedu protiv korupcije.

"Čisti rekord" Zakon je podebljano prijedlog da bilo zabranjeno političar osuđen za zločine poput korupcije i pranja novca iz trčanje za ured. Uz gotovo 25% od Kongresa pod istragom za korupciju, većina je rekao da nikada ne će proći. Ali nakon Avaaz pokrenula najveća online kampanja u povijesti Brazila, pomaže u izgradnji peticiju od preko 2 milijuna potpisa, on-line 500.000 akcije, i na desetke tisuća telefonskih poziva, pobijedili smo!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika