29.07.2010. / 10:48

Autor: Boris Bilas

Pritisak SAD-a: Proračun na aparatima, a od NATO-a uzimamo zrakoplove u najam

Ostaje pitanje je li Hrvatska u cijeli program ušla iz stvarne potrebe za letovima C-17 ili je riječ o svojevrsnom pritisku SAD-a na mladu članicu NATO-a kako bi spasili program koji su oni osmislili

Boeing C-17Boeing C-17Usprkos tome što je proračun Ministarstva obrane posljednjih godina drastično srezan, ovo ministarstvo trenutno je u pregovorima o uzimanju u najam transportnog vojnog zrakoplova Boeing C-17.

Naime, prema pisanju portala www.fightglobal.com Hrvatska pregovara oko ulaska u partnerstvo s 12 drugih zemalja koje u dijele tri zrakoplova ovog tipa.

U tom partnerstvu čiji je službeni naziv Strategic Airlift Capability (SAC) nalazi se deset zemalja članica NATO-a, te Finska i Švedska. Članice dijele tri aviona tipa Boeing C-17, a svaka ima pravo na određeni broj sati letenja koji je dogovoren ugovorom o partnerstvu.

Tri zrakoplova C-17 u proteklih su 12 mjeseci u zraku ukupno proveli 1600 sati, svaka članica mora iskoristiti najmanje 45 sati letenja godišnje.

Ne iznenađuje kako iza svega stoje SAD koje su iskoristile oko 1000 sati letenja, a obvezale su se i na školovanje pilota i posade zrakoplova.

Međutim, projekt se u posljednje vrijeme našao u financijskim poteškoćama i Amerikanci su od partnera očekivali da preuzmu dio troškova obuke pilota i posade.

Još veći problem nastao je kada se iz cijelog projekta u lipnju prošle godine povukla Italija, pa se 12 zemalja našlo u poteškoćama jer su tri zrakoplova imali premali broj sati provedenih u zraku.

Tu u cijelu priču ulazi Hrvatska koja je, prema riječima Gunnara Borcha, generalnog menadžera agencije za zračni promet NATO-a (NAMA), dogovorila između 45 i 60 sati leta s C-17 godišnje.

Ostaje pitanje je li Hrvatska u cijeli program ušla iz stvarne potrebe za letovima C-17 ili je riječ o svojevrsnom pritisku SAD-a na mladu članicu NATO-a kako bi spasili program koji su oni osmislili.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika