29.07.2010. / 15:06

Autor: Martina Čizmić

Vlada: U mirovinu i žene tek sa 65 ili trajno manja primanja

Vlada je odlučila i smanjiti novčane naknade za nezaposlene. Točnije, novac od novčanih naknada preusmijeriti će u mjere za posredovanju u zapošljavanju

Vlada je izjednačila uvjete za odlazak u mirovinuVlada je izjednačila uvjete za odlazak u mirovinuVlada je na današnjoj sjednici u Sabor u hitnu proceduru poslala izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju. Tim izmjenama se izjednačava životna dob za odlazak u mirovinu za muškarce i žene.

Kako je pojasnio ministar gospodarstva Đuro Popijač, aktualni mirovinski sustav teško je održiv na dulji rok i potrebno je uvesti promjene kako bi se on stabilizirao i održao i u budućnosti. Stoga će se u razdoblju od 2011. do 2019. godine uvjeti za stjecanje prava na mirovinu za žene povećavati za šest mjeseci kako bi se do 2020. godine otklonile nejednakosti između muškaraca i žena.

Osim toga, Vlada je izmjenama promijenila i uvjete za odlazak u prijevremenu mirovinu. Tako će se za svaku godinu ranijeg odlaska u mirovinu, trajno smanjivati primanja za 4,08 posto. Maksimalno će tako mirovina biti smanjena 20,4 posto za odlazak u mirovinu sa 60 godina. S druge strane, stimulirati će se ostanak na poslu i nakon 65. godine života povećanjem mirovine.

Premijerka Jadranka Kosor istaknula je kako trenutno u Hrvatskoj imamo 1.187.509 umirovljenika, od kojih je samo 11 posto odradilo puni radni staž odnosno 40 godina, dok je gotovo četvrtina otišla u raniju mirovinu.

Manje naknade za nezaposlene

Vlada je odlučila i smanjiti novčane naknade za nezaposlene. Točnije, novac od novčanih naknada preusmijeriti će u mjere za posredovanju u zapošljavanju. Tako će nezaposleni koji imaju pravo na naknadu na Zavodu za zapošljavanje u prvih 90 dana i dalje primati 70 posto od osnovice plaće koju su primali u trenutku otkaza. Preostalo vrijeme primati će 35, umjesto 50 posto osnovice plaće. Osobe koje se na Zavodu za zapošljavanje nađu dulje od godinu dana moći će za maksimalno 4 mjeseca produljiti vrijeme primanja naknade.

Uz to, osobe koje se odluče na prekvalifikaciju, tijekom tog perioda primati će stipenidiju u iznosu od 1600 kuna.

Također, osobe koje ispunjavaju uvjete za odlazak u prijevremenu mirovinu moći će se prijaviti na Zavod za zapošljavanje i tamo biti do ispunjavanja uvjeta za odlazak u redovnu mirovinu.

Vezane vijesti

Glumio pokojnu majku zbog mirovine

Glumio pokojnu majku zbog mirovine

Porotnici na sudu u New Yorku morat će gledati snimku nadzorne kamere na kojoj se muškarac navodno odjeven kao žena predstavlja kao vlastita pokojna… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika