31.07.2010. / 13:24

Autor: Martina Čizmić

Vremenski okvir: Pahor i Kosor si dali rok od tri mjeseca za Ljubljansku banku

Iako su oboje premijera pred sastanak bili optimistični i najavljivali rješavanje pitanja stare devizne štednje štediša Ljubljanske banke, čini se kako je taj problem ipak preveliki zalogaj za samo jedan sastanak

Jadranka Kosor i Borut Pahor (Reuters)Jadranka Kosor i Borut Pahor (Reuters)Neformalni susret hrvatske premijerke i slovenskog premijera koji se održao u Bohinju nije donio nikakve konkretne pomake vezane uz Ljubljansku banku.

Iako su oboje premijera pred sastanak bili optimistični i najavljivali rješavanje pitanja stare devizne štednje štediša Ljubljanske banke, čini se kako je taj problem ipak preveliki zalogaj za samo jedan sastanak.

Tri mjeseca za rješenje problema

Nakon sastanka u četiri oka i sastanka delegacija, premijeri su se obratili novinarima.

Istaknuli su kako nije došlo ni do kakavog dogovora koji bi mogao riješiti otvoreno pitanje, zbog kojeg se u posljednje vrijeme ponovno spominje blokada hrvatskih pregovora s EU. No, dogovorili su da će rješenje za Ljubljansku banku pokušati pronaći u sljedeća tri mjeseca. Također, rekli su kako će se rješenje tražiti u skladu s ugovorom o sukcesiji, ali i vodeći računa o pravima svakog pojedinog štediše.

"Ono što je susret u Trakošćanu prije točno godinu dana bio za rješenje graničnog pitanja, to je ovaj razgovor za rješenje pitanja Ljubljanske banke", rekao je na početku obraćanja medijima Pahor.

Premijerka Kosor ponovila je već dobro poznatu sintaksu o gradnji mostova na temeljima povjerenja i međusobnog prijateljstva istaknuvši kako će ti temelji sada pomoći u rješavanju i preostalih otvorenih pitanja. Dodala je kako joj današnji razgovor ulijeva nadu da bi se pregovori sa EU mogli privesti kraju do kraja ove godine.

Premijerka je zadovoljna dogovorom najavila kako će nastaviti razgovore i s guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim koji je najglasnije zagovarao rješavanje pitanja Ljubljanske banke prije ulaska NLB-a na hrvatsko tržište.

Više nema razloga za blokadu

Kako su si premijeri zadali relativno kratak rok za rješenje problema, očito je da ni hrvatska ni slovenska vlada neće imati godišnji odmor ove godine. Sam premijer Pahor istaknuo je kako kolovoz ni za njih dvoje, ni za njihove suradnike neće biti mjesec odmora.

Pahor je na kraju istaknuo kako vjeruje da će Hrvatska do kraja godine završiti s pregovorima o pristupanju EU.

"Nakon današnjeg sastanka mislim da je nestala i posljednja prepreka i posljednje potencijalno problematično pitanje zbog kojeg bi Slovenija mogla prigovoriti", rekao je na kraju Pahor potvrdivši tako ranije izjave kako više nema razloga za slovensku blokadu pregovora.

Slovenski mediji sa skepsom su primili informaciju da će se problem Ljubljanske banke riješiti u sljedeća tri mjeseca. Oni takav ustupak smatraju još jednim popuštanjem Pahora hrvatskoj kolegici.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
12/7/10

Ivandija, 31.07.10. 14:28

Za ovakove Razgovore nije Potrebno imati DIPLOMU--haahhahaha


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika