31.07.2010. / 16:36

Autor: Hina

Istraga otkrila milijune: Jörg Haider skrivao novac u Liechtensteinu

Kako pišu austrijska i njemačka glasila, Haider je za kupnju HGAA koji je koncem 2009. napokon nacionaliziran kako ne bi otišao u stečaj, tražio da BayernLB uplati 2,5 milijuna eura na račun jednog koruškog profesionalnog nogometnog kluba

Jörg HaiderJörg HaiderBivši vođa austrijske krajnje desnice Jörg Haider koji je poginuo 2008. godine imao je oko 45 milijuna eura na bankovnom računu u Liechtensteinu, piše časopis Profil u broju od ponedjeljka, pozivajući se na pravosudne izvore.

Skupina austrijskih, švicarskih i njemačkih istražitelja došla je do tog podatka pregledom bankovnih računa u okviru dvaju sudskih postupaka, o uvjetima pod kojima je njemačka javna banka Bayern-LB 2007., kupila austrijsku banku HGAA i o privatizaciji austrijske agencije za promet nekretnina Buwog u 2004.

Pri tome su otkrili da je desetak tvrtka registriranih u Liechtensteinu povezano s Joergom Haiderom.

Oko pet milijuna eura još je na računima tih tvrtaka, po pisanju Profila. Ostatak je nestao u rizičnim ulaganjima prije više godina, ističe tjednik koji dodaje da su istrage u Liechtensteinu i u Austriji u tijeku.

Još se ništa ne zna o podrijetlu i korištenju tog novca.

Udovica bivšeg guvernera Koruške rekla je za agenciju APA-u da nije znala za taj novac.

"Ništa od toga nije se spominjalo u ostavinskoj raspravi", rekla je.

Zastupnik Stefan Petzner, koji je bio blizak s Haiderom, skrenuo je razgovor u drugom smjeru: "Iznosi mi se čine previsoki. Možda su schillinge (austrijska valuta do uvođenja eura, 1 euro=13,7603 schillinga) zamijenili za eure".

Ovo otkriće će još više umanjiti ugled pokojnog političara koji je bio sklon populizmu, čije su izjave o nacizmu izazivale kontroverze i koji je za života neumorno šibao korupciju austrijske političke klase.

Sam je volio biti pod svjetlima reflektorima i vodio skupe izborne kamapnje, a osim plaće radom u javnoj službi, ostvarivao je i prihode iz velikih šumskih posjeda.

Kako pišu austrijska i njemačka glasila, Haider je za kupnju HGAA koji je koncem 2009. napokon nacionaliziran kako ne bi otišao u stečaj, tražio da BayernLB uplati 2,5 milijuna eura na račun jednog koruškog profesionalnog nogometnog kluba.

Njemačka agencija dpa dodaje da je financiranje stranaka i političara u Austriji teško pratiti zbog relativno slabih zakona u tom segmentu.

Vezane vijesti

Kulterer: 'Nisam imao ništa s poslovima Hypa na Balkanu. Nemam pojma o tome'

Kulterer: 'Nisam imao ništa s poslovima Hypa na Balkanu. Nemam pojma o tome'

Bivši šef Hypo banke, Wolfgang Kulterer nakon nekoliko mjeseci pritvora našao se na slobodi, nakon što su njegovi "prijatelji i obitelj" skupili pola… Više

Komentari

registracija
1/1/70

, 31.07.10. 18:23

Imal ' u svemu ovome Ive Smranadera?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika