01.08.2010. / 09:01

Autor: Hina

'Žuti mjesec' Zvonimira Jurića najbolji kratki film na SFF-u

"Žuti mjesec" je u Sarajevu doživio i svoju regionalnu premijeru. Na svečanosti proglašenja najboljih filmova odlukom žirija posebnu plaketu Festivala dobio je i hrvatski kratki film "Nespavanje ne ubija" koji je režirao Marko Meštrović, dok je posebna nagrada za ljudska prava pripala dokumentarcu "Mila traži Senidu" redatelja Roberta Zubera, nastalom u hrvatsko-bosanskohercegovačko-srbijansko-slovenskoj koprodukciji

Zvonimir Jurić; Foto: www.sff.baZvonimir Jurić; Foto: www.sff.baHrvatski film "Žuti mjesec" redatelja i scenarista Zvonimira Jurića proglašen je najboljim ostvarenjem u kategoriji kratkog filma na 16. Sarajevo Film Festivalu (SFF) koji je završen u subotu.

"Žuti mjesec" je u Sarajevu doživio i svoju regionalnu premijeru. Na svečanosti proglašenja najboljih filmova odlukom žirija posebnu plaketu Festivala dobio je i hrvatski kratki film "Nespavanje ne ubija" koji je režirao Marko Meštrović, dok je posebna nagrada za ljudska prava pripala dokumentarcu "Mila traži Senidu" redatelja Roberta Zubera, nastalom u hrvatsko-bosanskohercegovačko-srbijansko-slovenskoj koprodukciji.

Nagrada "Srce Sarajeva" za najbolji igrani film dodijeljena je srbijanskom ostvarenju "Tilva Roš" redatelja Nikole Ležaića a Marko Todorović koji glumi naslovnu ulogu u tom filmu proglašen je najboljim glumcem. Film "Tilva Roš" drama je o odrastanju u rudarskom gradiću Bor u Srbiji oslikana kroz socijalna previranja. Najboljom glumicom proglašena je Mirela Oprisor za ulogu u rumunjskom filmu "Utorak nakon Božića" redatelja Radu Munteanua.

U kategoriji dokumentarnog filma nagradu "Srce Sarajeva" dobilo je ostvarenje "Švalje" u makedonsko-njemačkoj koprodukciji, redateljice Biljane Garvanlieve. Ovogodišnji SFF zatvoren je projekcijom najnovijeg filma redatelja Clinta Eastwooda "Invictus" u kojemu ulogu Nelsona Mandele igra oskarovac Morgan Freeman. On je tim povodom i doputovao u Sarajevo, a nakon toga kreće u Dubrovnik gdje će 2. kolovoza na Stradunu također u njegovoj nazočnosti biti priređena projekcija "Invictusa".

Vezane vijesti

Brangelina u Sarajevu: Ovdje je prelijepo, a ovaj grad zaslužuje ovakav...

Brangelina u Sarajevu: Ovdje je prelijepo, a ovaj grad zaslužuje ovakav festival

Slavni hollywoodski glumački par Angelina Jolie i Brad Pitt doputovao je u subotu u Sarajevo bez ranije najave kako bi sudjelovali u ceremoniji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika