01.08.2010. / 14:11

Autor: Hina

Reakcije na bohinjski susret: Uključiti sve države sljednice SFRJ

Kosor i Pahor nisu u Bohinju iznijeli pojedinosti budućeg rješenja na kojemu će diplomati i stručnjaci raditi iduća tri mjeseca

Jadranka Kosor i Borut Pahor (Reuters)Jadranka Kosor i Borut Pahor (Reuters)Smjer za rješavanje pitanja hrvatskih štediša Ljubljanske banke koji su naznačili premijeri Hrvatske i Slovenije perspektivan je, no u njega bi trebalo uključiti sve sljednice bivše države, reagirali su u nedjelju slovenski stručnjaci i političari na bohinjski sastanak.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor u subotu su dogovorili da će se pitanje hrvatskih štediša riješiti u iduća tri mjeseca i ocijenili da će bohinjski susret za pitanje Ljubljanske banke biti prekretnica kao što je njihov lanjski sastanak u Trakošćanu deblokirao granični spor dviju zemalja.

"Rješenje otvorenih pitanja u europskom duhu suradnje je pravi smjer. Bohinj je novi poticaj za lidere i države u regiji te stimulans za veću gospodarsku suradnju Slovenije i Hrvatske", ocijenili su o susretu u Bohinju Socijalni demokrati (SD) koje vodi Borut Pahor.

Kosor i Pahor nisu u Bohinju iznijeli pojedinosti budućeg rješenja na kojemu će diplomati i stručnjaci raditi iduća tri mjeseca.

Slovenski mediji na temelju izjava ocjenjuju da se vjerojatno misli na novi krug razgovora o nasljeđu i preuzimanju dugova, odnosno obveza iz stare devizne štednje, i to u okviru Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu.

Slovenski predstavnik za sukcesijska pitanja Rudi Gabrovec, rekao je za Slovensku agenciju STA da s detaljima dogovora iz Bohinja još nije upoznat, ali da će vjerojatno biti riječ o novom krugu pregovora pod okriljem banke u Baselu, nakon što prvi takav pokušaj iz 2002. godine nije uspio.

No, Gabrovec tvrdi da bi u pregovore trebalo uključiti sve pravne nasljednice SFRJ, a ne samo Sloveniju I Hrvatsku.

"Ne radi se o bilateralnom nego multilateralnom pitanju, a rješenje mora biti takvo da se s njim usklade sve zemlje nasljednice", rekao je Gabrovec i zaključio "Zato u pregovore moraju biti uključeni svi ili nitko".

Slično misli i bivši guverner slovenske središnje banke France Arhar.

"Ako je u Bohinju dogovoreno da se ide pred banku u Basel, onda je to pravi put, no ondje bi trebalo postići rješenje za sve devizne depozite u bivšoj državi, a ne samo za depozite u Ljubljanskoj banci. To nije pitanje koje se tiče samo Hrvatske i Slovenije", drži Arhar.

Slovenija je već isplatila sve devizne štediše iz vremena bivše Jugoslavije koji su imali štednju u slovenskim ili drugim bankama koje su poslovale na njezinu teritoriju, dok druge slijednice to nisu učinile, rekao je Arhar.

Problem je u tome da su Hrvatska i BiH 2002., u Baselu odbile kompromisni prijedlog jednog švicarskog bankara da se u rješavanje pitanja štediša uključi i takav "teritorijalni" princip preuzimanja obveza prema starim deviznim štedišama, ustvrdio je Arhar.

Prema podacima koje je iznio guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski ukupna štednja hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci (LB) bez kamata iznosi 420 milijuna eura. Hrvatska je u svoj javni dug preuzela 260 milijuna eura, a 160 milijuna eura preostali je dug LB-a bez kamata za oko 130 tisuća hrvatskih štediša.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 01.08.10. 14:30

Kako su se u Jugoslaviji sve devize nalazile u Beogradu a Srbija se smatra sljednicom(tj.vlasnikom-jedinim)svega u Jugoslaviji,jao si svim bivšim Republikama kada im Srbija isporuči račun dugovanja.Stvar je ,inače dijametralno suprotna.Srbija je dužna svim Republikama.Zna se točno kako i koliko.No tko da pohvata Markoviće-Miloševiće i zbroji troškove rata u bivšoj jugi!?


registracija
12/7/10

Ivandija, 02.08.10. 19:43

JUGOSLOVENI SE PROBUDILI,aahhhahahahahahahhah


registracija
18/12/09

slavonac031, 03.08.10. 11:48

Ne znam po kojem će se modelu rješavati ovo pitanje, samo se bojim da opet ne budu hrvatske gaće na hrvatskom štapu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika