04.08.2010. / 08:15

Autor: Martina Čizmić

Orsag: Slovenija samo zavlači s rješavanjem pitanja štediša Ljubljanske banke

"Mi ne znamo koju su osnovu za rješavanje problema Ljubljanske banka dogovorili premijeri, ako su dogovorili. Tek kad dvije strane dizajniraju model rješavanja pitanja Ljubljanske banke, moći će se reći da li je Banka pravo mjesto za to", rekao je Primorac

Problem Ljubljanske banke star je gotovo 20 godinaProblem Ljubljanske banke star je gotovo 20 godinaDogovor hrvatske premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora da će se problem stare devizne štednje štediša Ljubljanske banke riješiti u sljedeća tri mjeseca naišao je na oprečne reakcije u obje zemlje.

I dok u Sloveniji dio političara i javnosti takav dogovor smatra slovenskim popuštanjem Hrvatskoj, u Hrvatskoj su glasniji komentari kako Slovenija odugovlači s rješavanjem problema.

Ekonomski stručnjak Silvije Orsag za Slobodnu Dalmaciju je prokomentirao najave iz Slovenije da bi se problem štediša mogao rješavati pred Bankom za međunarodna poravnanja.

"Ta se banka ne bavi sporovima kao što je ovaj. Uvođenje Banke u igru izgleda mi kao daljnje odugovlačenje Slovenije da riješi problem", procjenjuje Orsak i dodaje kako je Slovence na takvu ideju vjerojatno navela činjenica da se pred Bankom za međunarodna poravnanja rješavao problem sukcesije zemalja bivše Jugoslavije.

Banka za međunarodna poravnanja inače pruža različite oblike pomoći središnjim bankama članica kako bi se održala stabilnost svjetskog financijskog sustava, pa uzevši to u obzir, još više iznenađuje slovenski prijedlog da se pred tu instituciju iznese problem Ljubljanske banke.

No, ekonomski analitičar Žarko Primorac smatra da je to moguće ukoliko se obje zemlje tako dogovore.

"Mi ne znamo koju su osnovu za rješavanje problema Ljubljanske banka dogovorili premijeri, ako su dogovorili. Tek kad dvije strane dizajniraju model rješavanja pitanja Ljubljanske banke, moći će se reći da li je Banka pravo mjesto za to", rekao je Primorac.

Podsjetimo, premijeri su nakon razgovora na Bohinju ovog vikenda rekli kako će se rješenje za Ljubljansku banku tražiti "na temelju međunarodnih ugovora uz poštivanje prava pojedinca".

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika