06.08.2010. / 12:44

Autor: Martina Čizmić

Micro SIM - kartica budućnosti

ETSI, Europski institut za telekomunikacijske standarde, osmislio je mikro SIM. Karticu koja je upola manja od stare SIM kartice, a koja može sadržavati puno više podataka.

Mikro SIM kartice upola su manje od aktualnih SIM karticaMikro SIM kartice upola su manje od aktualnih SIM karticaKada je Appleov šef Steve Jobbs predstavio najnoviju igračku iz svog repertoara, iPad, svi su sa oduševljenjem promatrali novo čudo tehnologije. Neke je i iznenadila odluka Applea da u novom proizvodu koristi, tada još nepoznatu, mikro SIM karticu.O čemu je zapravo riječ?

Svaki mobilni telefon u sebi sadrži SIM karticu na kojoj su pohranjeni podaci o mobilnom broju korisnika, informacije o njegovom računu te kod starijih modela telefonski imenik. Te kartice su u pojedinim slučajevima zbog svoje veličine od 2,5 i 1,5 centimetara bile nespretne za korištenje u manjim uređajima.

Stoga je ETSI, Europski institut za telekomunikacijske standarde, osmislio mikro SIM. Karticu koja je upola manja od stare SIM kartice, a koja može sadržavati puno više podataka.

Nova mikro SIM kartica ima čip većeg kapaciteta na koji se mogu pohranjivati različite aplikacije providera mobilne telefonije, bolju kontrolu i, kako ističu u institutu, sigurnosne funkcije koje će u budućnosti biti potrebne.

No, ono što je trenutno njena glavna prednost je ekskluzivnost. Naime, iako se na tržištu pojavljuje sve više uređaja koji zahtjevaju mikro SIM karticu, mobilni operateri tek su započeli s njihovom proizvodnjom.

Tako je u Hrvatskoj T-mobile u proljeće započeo sa predbilježbama, a od lipnja su one i dostupne korisnicima. U Tele2 su početkom kolovoza objavili kako od sad nude i mikro SIM kartice za svoje korisnike koji žele koristiti iPad i iPhone 4 uređaje.

Za Apple to znači da će njihovi kupci moći koristiti uređaje samo kod operatera koji imaju mikro SIM kartice. No, informatičari su već doskočili i tome. Na internetu je veoma lako naći upute kako smanjiti staru SIM karticu na veličinu koja odgovara dimenzijama mikro SIM kartice, pa onaj dio o ekskluzivnosti već pada u vodu.

Poznavatelji tehnologije ipak ističu da stare SIM kartice neće izaći iz upotrebe još nekoliko godina, odnosno dok god se budu proizvodli mobilni telefoni u koje ih je moguće staviti.

Vezane vijesti

Direktor Applea Tim Cook odbio isplatu 75 milijuna dolara

Direktor Applea Tim Cook odbio isplatu 75 milijuna dolara

Direktor informatičkog diva Apple, Tim Cook, odustao je od 75 milijuna dolara dividende od dionica kojima je tvrtka nagradila svoje zaposlenike,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika