08.08.2010. / 19:03

Autor: Hina

Nove napetosti u Aziji: Sjeverna Koreja zadržala južnokorejski ribarski brod

Između dviju Koreja i odnosi su i dalje napeti zbog zajedničke američko- južnokorejske pomorske vježbe u kojoj sudjeluje 4.500 vojnika, 29 brodova i 50 borbenih zrakoplova

Kim Jong-ilKim Jong-ilSjeverna Koreja je u Japanskom moru zaustavila i u svoje vode privela južnokorejski ribarski brod sa sedam članova posade, priopćila je u nedjelju južnokorejska obalna straža.

Ribarski brod Daeseung 55 sa sedam članova posade zaustavile su vlasti Sjeverne Koreje dok je plovio blizu sjevernokorejske gospodarske zone, prema priopćenju obalne straže.

Brod je u nedjelju prepraćen u sjevernokorejsku luku Songjin. Posada, četvorica Južnokorejaca i trojca Kineza, odvedeni su na ispitivanje.

Južnokorejska obalna straža u priopćenju zahtijeva da sjevernokorejske vlasti u da u ovom slučaju poštuju međunarodna pravila i običaje i da odmah vrate brod i posadu .

Između dviju Koreja i odnosi su i dalje napeti zbog zajedničke američko- južnokorejske pomorske vježbe u kojoj sudjeluje 4.500 vojnika, 29 brodova i 50 borbenih zrakoplova.

Sjeverna Koreja ju smatra demonstracijom sile nakon što je Pjongjang okrivljen za potapanje južnokorejskog ratnog broda Chenonana u ožujku kada je poginulo 46 mornara.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika