09.08.2010. / 08:18

Autor: Hina

Zabrinjavajući podaci: Globalno zatopljenje ugrožava opstanak krokodila

Kod krokodila temperatura u gnijezdu određuje spol mladih. Kada je temperatura inkubacije oko 28 stupnjeva Celzija rađaju se ženke, a pri 32 stupnja mužjaci, prenosi taj list. Istraživanje je provedeno na krokodilima u dvanaest rijeka

Klimatsko zatopljenje uzrokuje veći broj novorođenih muških krokodila u odnosu na ženke u rijekama Kostarike, što će za dvadesetak godina ugroziti preživljavanje te vrste, prema znanstvenom istraživanju čije je rezultate u nedjelju objavio mjesni tisak.

Zbog više temperature i izravnog djelovanja sunca na svijet dolazi sve veći broj muških krokodila, piše dnevni list La Nacion koji objavljuje dio istraživanja kostrikanskog biologa Juana Rafaela Bolanosa.

Kod krokodila temperatura u gnijezdu određuje spol mladih. Kada je temperatura inkubacije oko 28 stupnjeva Celzija rađaju se ženke, a pri 32 stupnja mužjaci, prenosi taj list. Istraživanje je provedeno na krokodilima u dvanaest rijeka.

Od 74 uhvaćenih krokodila, koji su zatim pušteni, Bolanos je primijetio odnos od 5 muških prema jednoj ženki u tom području, dok bi u normalnim okolnostima trebalo biti tri ženke na jednog mužjaka, nastavlja La Nacion i zaključuje ako se i dalje bude rađalo više mužjaka američkih krokodila (Crocodylus acutus), vrsta će nestati u roku od dvadeset godina.

Krokodili svake godine privlače tisuće turista na rijeku Tacoles, koji ih promatraju s mostova ili brodova.

Vezane vijesti

Globalno zatupljenje

Globalno zatupljenje

William D. Nordhaus, profesor ekonomije na sveučilištu Yale, u tekstu za The New York Review of Books opovrgava glavne argumente skeptika koji ne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika