13.08.2010. / 12:30

Autor: Deutsche Welle

DW: Kako se sakriti od Googleovih kamera?

Google nam je, nema sumnje, mnogim svojim projektima olakšao život. Mape i snimci pomoću kojih možemo zaviriti u nepoznate krajeve su značajni. Ali što kada baš vaša kuća, fotografirana izbliza, osvane na internetu?

Automobili Googlea trebali bi posjetiti i Hrvatsku (Foto: Reuters)Automobili Googlea trebali bi posjetiti i Hrvatsku (Foto: Reuters)Berlin, Dueseldorf, Frankfurt na Majni, Leipzig, Hamburg, Koeln, Muenchen - to su samo neki od njemačkih gradova koji će se ove jeseni u punom sjaju i sa svim znamenitostima pojaviti u Google Street viewu. Akcija snimanja je odavno najavljena i nije iznenađenje. Neki se sigurno vesele što će se ljepote njemačkih gradova trodimenzionalno moći vidjeti na internetu, no neki baš i nisu sretni.

Savezni povjerenik za zaštitu podataka Peter Schar objašnjava zašto: „Postoji sasvim razumljiv interes vlasnika da njihove kuće i stanovi ne budu baš tako precizno snimljeni, jer, na primer, strahuju da bi ti snimci mogli poslužiti kriminalcima kao pomoć u planiranju krađe. Takvi strahovi moraju se ozbiljno shvatiti."

Lica i brojevi mutni

Google je, istina, učinio neke ustupke. Tako će vlasnici ili oni koji žive u iznajmljenim stanovima, a nisu zainteresirani da budu na internetu, u roku od četiri tjedna imati pravo da njihov objekat bude uklonjen sa slike. Inače, lica i brojeve kuća na snimcima biti će ionako nemoguće razaznati .

Peter Schar kaže i da rezerve prema Street viewu ne postoje samo u Njemačkoj: „Razgovaram sa predstavnicima stranih službi za zaštitu podataka, sa različitim ljudima. Mnogi imaju slične rezerve prema Street viewu."

Street view postoji u 23 zemlje, među njima je 12 europskih. Ministarstva pravosuđa njemačkih saveznih zemalja su zatražila da lica i automobilske tablice budu nečitki i da sirovi podaci budu uništeni. A Peter Schar smislio je što bi učinio ako ga uhvati kamera Street viewa: „Ako me slika žena ispred kuće, naravno da ću se nasmiješiti u kameru, ali ako ugledam automobil Street viewa sa kamerom okrenuti ću se na drugu stranu."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Google između dvije vatre

Google između dvije vatre

Google je prošle godine iz svojih raznovrsnih ponuda na internetu obrisao više od pet milijuna sadržaja, internetskih stranica i adresa. Mjesečno ova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika