13.08.2010. / 16:08

Autor: Hina

Trebalo im je samo 30 godina: Matematičari otkrili tajnu Rubikove kocke

"Sve se kockice mogu složiti u 20 poteza", rekao je jedan od matematičara, Morley Davidson

Rubikova kocka intrigirala je matematičare godinama (Reuters)Rubikova kocka intrigirala je matematičare godinama (Reuters)Matematičarima je to uspjelo nakon 30 godina istraživanja i pokušaja da se pronađe najmanji broj poteza za rješenje ove popularne mozgalice.

Trodimenzionalnu kocku koju čini 26 manjih kocki izmislio je 1974. godien mađarski arhitekt i profesor Erno Rubik po kojemu i nosi ime. Kocka je u svijetu prodana u 350 milijuna primjeraka.

"Sve se kockice mogu složiti u 20 poteza", rekao je jedan od matematičara, Morley Davidson sa Sveučilišta Kent iz američke države Ohio, istodobno jedan od onih koji su najviše pridonijeli ovome istraživanju.

Znanstvenici su zaključili da je svaka od 43.252.003.274.489.856.000 mogućih početnih pozicija Rubikove kocke rješiva u 20 poteza, ali i to da postoji preko 43 milijarde pogrešnih poteza.

Najzaslužniji za rješenje problema Rubikove kocke je - Google, koji je na svojem računalu ponudio sve mogućnosti.

Svjetski rekord u rješavanju poznate kocke do danas drži Nizozemac Erik Akkersdijk kojemu je za to potrebno 7,08 sekundi.

Vezane vijesti

Google između dvije vatre

Google između dvije vatre

Google je prošle godine iz svojih raznovrsnih ponuda na internetu obrisao više od pet milijuna sadržaja, internetskih stranica i adresa. Mjesečno ova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika