14.08.2010. / 08:19

Autor: Hina

Njemačka želi smanjiti broj vojnika i ukinuti obvezni rok

Ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg zalaže se za shemu kojom bi se smanjile vojne snage na 163.500 vojnika, s aktualnih oko 250.000, kažu izvori

Njemački ministar obrane zalaže se za smanjivanje vojske za više od trećineNjemački ministar obrane zalaže se za smanjivanje vojske za više od trećineNjemački ministar obrane zalaže se za smanjivanje vojske za više od trećine i ukidanje obvezne službe, rekli su u petak izvori iz vlade.

Njemačka, posljednjih godina sve aktivnija u međunarodnim vojnim misijama, radi na pet različitih modela ustroja vojnih snaga, Bundeswehra, kako bi smanjila troškove za obranu i modernizirala vojsku.

Ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg zalaže se za shemu kojom bi se smanjile vojne snage na 163.500 vojnika, s aktualnih oko 250.000, kažu izvori.

Ministarstvo međutim nije potvrdilo te brojke.

Vojnici bi bili profesionalci, a od današnjih 60.000 vojnika koliko ih služi vojni rok ostalo bi ih oko 7.500 volontera na kraći rok.

Danas Njemačka ima oko 6.700 vojnika u inozemstvu.

Ministar bi trebao predstaviti modele ustroja 23. kolovoza, dodali su izvori.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika