14.08.2010. / 08:35

Autor: Hina

Lukašenko želi bolje odnose sa SAD-om

"Postoje mnoge teme za razgovor, postoje naši prijedlozi kao i prijedlozi s američke strane. Mislim da ta pitanja mogu biti riješena", rekao je Lukašenko

Lukašenko se pobrinuo za dobre odnose s Rusijom, a sad bi isto napravio i sa SAD-omLukašenko se pobrinuo za dobre odnose s Rusijom, a sad bi isto napravio i sa SAD-omBjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko, koji je dugo u zavadi sa Zapadom, a odnedavno i s Moskvom, rekao je u petak da želi bolje odnose sa SAD-om.

Lukašenko, kojeg Zapad kritizira zbog ljudskih prava, nekoć je obećavao da će stvoriti uniju Bjelorusije i Rusije, no njegovi odnosi s Moskvom sada su prilično loši jer mu je Moskva smanjila gospodarske subvencije.

"Možemo i željeli bismo normalizirati odnose s Amerikom i to ne skrivamo", rekao je Lukašenko.

"Postoje mnoge teme za razgovor, postoje naši prijedlozi kao i prijedlozi s američke strane. Mislim da ta pitanja mogu biti riješena."

SAD i EU kritiziraju Bjelorusiju jer nije održala slobodne izbore od Lukašenkova dolaska na vlast 1994.

Lukašenko u idućih šest mjeseci planira tražiti još jedan mandat, a poduzeo je i nekoliko koraka kako bi umirio Zapad, oslobodivši primjerice nekoliko političkih zatvorenika.

Lukašenko je u petak optužio Rusiju da uoči izbora na njega vrši pritisak.

"No znate me već godinama, mene nije moguće svinuti i pokušavati to uzaludno je", rekao je.

Lukašenko ne želi priznati neovisnost separatističkih gruzijskih regija Južne Osetije i Abhazije, koje je Moskva priznala nakon petodnevnog rata s Gruzijom u kolovozu 2008.

Odnosi s Moskvom dodatno su se pogoršali u travnju kada je Bjelorusija pružila utočište bivšem kirgistanskom čelniku Kurmanbeku Bakijevu, kojeg Moskva kritizira.

U lipnju, Minsk je zaprijetio da će prekinuti tranzit ruskog plina u Europu zbog spora oko cijena.

Lukašenko je kazao i da bi Moskva mogla izgubiti unosan ugovor o gradnji prve bjeloruske nuklearne elektrane. "Ne otpisujemo druge investitore", rekao je.

Vezane vijesti

SP u hokeju: Favoriti bez greške

SP u hokeju: Favoriti bez greške

U utorak su na hokejaškom Svjetskom prvenstvu odigrana četiri susreta u kojima su favoriti upisivali sigurne bodove protiv objektivno slabijih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika