16.08.2010. / 08:19

Autor: Deutsche Welle

Đelić: Neke zemlje povezuju priznavanje Kosova s ulaskom Srbije u EU

On je ocjenio da zbog toga ne treba očekivati da molba Srbije za članstvo u EU bude razmatrana u rujnu, već da je "realnije je da do toga dođe do kraja godine"

Božidar ĐelićBožidar ĐelićPodpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je kako su neke članice Europske unije počele povezivati proces integracije Srbije u EU sa rezolucijom o Kosovu koju je Srbija podnijela Generalnoj skupštini UN.

"Neke države članice su, nažalost, posljednjih mjeseci počele povezivati ta dva procesa. Takva politika je, prema nama, pogrešna jer može dovesti do usporavanja procesa europskih integracija i destabilizacije cijele regije, ne samo Srbije", rekao je Đelić u intervjuu za Politiku.

On je ocjenio da zbog toga ne treba očekivati da molba Srbije za članstvo u EU bude razmatrana u rujnu, već da je "realnije je da do toga dođe do kraja godine".

Đelić je naveo da je stav Srbije nepromjenjen i da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali i da, istovremeno, nikada neće odustati od ulaska u EU.

"Konsenzus unutar EU po pitanju statusa Kosova ne postoji. Samim tim, EU nas ni ne može staviti pred izbor Kosovo ili Europa. Međutim, svima je jasno da mora doći do rješenja pitanja Kosova da bi cijela regija bila integrirana unutar EU. Što prije, to bolje", rekao je on.

Đelić je rekao da Srbija "ne igra na podjele unutar Europe, već da želi biti dio rješenja koje će biti prihvatljivo za sve".

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika