17.08.2010. / 10:16

Autor: Hina

Prizivni sud zamrznuo sklapanje gej brakova u Kaliforniji

Savezni sudac Vaughn Walker, nakon što je ukinuo Prijedlog 8 koji je omogućavao brak samo heteroseksualnim osobama, naredio je nastavak sklapanja homoseksualnih parova od srijede u 17 sat

Foto: ReutersFoto: ReutersPrizivni sud San Francisca odlučio je u ponedjeljak zamrznuti sklapanje homoseksualnih brakova u Kaliforniji dok ne donese odluku o zakonitosti brakova istospolnih osoba, rečeno je iz suda.

Savezni sudac Vaughn Walker, nakon što je ukinuo Prijedlog 8 koji je omogućavao brak samo heteroseksualnim osobama, naredio je nastavak sklapanja homoseksualnih parova od srijede u 17 sati.

No, protivnici homoseksualnih brakova skraćenim su postupkom u ponedjeljak ujutro zatražili zamrzavanje sklapanja brakova do kraja postupka priziva na ukidanje Prijedloga 8 koji će trajati nekoliko mjeseci.

"Zamrzavanje odluke suca Walkera tijekom postupka priziva odobreno je", piše prizivni sud 9. okruga San Francisca u svojoj odluci.

Priziv će se ispitati u tjednu od 6. prosinca, naglasio je sud.

Kontroverzna kalifornijska zabrana istospolnih brakova, poznata kao Prijedlog 8, prihvaćena je u studenome 2008.

Zagovornici homoseksualnih brakova protivili su se tom Prijedlogu, a protivnici su ocijenili da "Kalifornija, 44 savezne države SAD-a i velika većina zemalja u svijetu" nastavljaju praviti razliku "između homoseksualnih i heteroseksualnih brakova", jer je heteroseksualni brak od vitalnog interesa za društvo budući da stvara "stabilne i trajne veze namijenjene odgovornom rađanju i podizanju budućih generacija".

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika