18.08.2010. / 18:39

Autor: Hina

U Americi osuđeni nekadašnji vojnici Vojske Republike Srpske

Pojedinačno su optuženi i priznali su da su lagali o vojnoj službi. Od njih šesnaestorice petorica su deportirana i vratila su se u Bosnu i Hercegovinu. Preostala jedanaestorica priznala su krivnju na optužbu o svjesnom davanju lažne izjave

Jedanaestorica bivših vojnika Vojske Republike Srpske (VRS) tijekom rata u Bosni i Hercegovini osuđena su u američkome gradu Phoenixu zbog laganja radi stjecanja izbjegličkoga statusa, objavile su američke vlasti na internetskoj stranici.

Savezna istraga o prijevari u vezi s izbjegličkim statusom završila je uhićenjem 16 nekadašnjih vojnika koji su živjeli na području grada Phoenixa u saveznoj državi Arizoni. Svi su oni optuženi zbog prikrivanja podatka o službi u VRS-u, kaže se u priopćenju američkog ministarstva pravosuđa, objavljenom na stranici FBI-ja za Phoenix.

Kad su nakon rata tražili status izbjeglica u Sjedinjenim Državama, lagali su odgovarajući na pitanje o vojnoj službi i nisu odali da su bili vojnici Vojske Republike Srpske, kaže se u priopćenju.

"Ti okrivljenici lagali su kako bi dobili legalan status u Sjedinjenim Državama", rekao je Dennis K. Burke, državni odvjetnik za Arizonu. "Neprijavljivanje vojne službe ne može se nikako pripisati previdu", rekao je te ocijenio da je to bio lukav pokušaj da se prevare vlasti te zemlje zbog svoje politike prema izbjeglicama.

Pojedinačno su optuženi i priznali su da su lagali o vojnoj službi. Od njih šesnaestorice petorica su deportirana i vratila su se u Bosnu i Hercegovinu. Preostala jedanaestorica priznala su krivnju na optužbu o svjesnom davanju lažne izjave.

Od petorice deportiranih, Mladena Blagojevića, Zdravka Božića i Gorana Bencuna uhitile su lokalne vlasti i izvele pred sud Bosne i Hercegovine, domaći sud u kojem su i međunarodni suci i tužitelji. Mladen Blagojević osuđen je na tom sudu na sedam godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, druga su dvojica puštena, a ostala dvojica deportiranih nisu ni uhićena.

"Ti su muškarci namjerno zatajili imigracijskoj službi činjenicu da su bili u postrojbama koje su sudjelovale u pokolju u Srebrenici, a znali su da vlasti istražuju taj zločin", rekao je specijalni agent Matt Allen i dodao: "Nećemo dopustiti da nekažnjeno prođu osobe koje su zloupotrijebile sustav radi dobivanja državljanstva."

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika