18.08.2010. / 19:15

Autor: Hina

Pariz o protjerivanju Roma: Mjere 'potpuno u skladu s europskim propisima'

Francuska "mora poštovati propise" o zaštiti europskih građana, istaknula je u srijedu Europska komisija. Glasnogovornik Matthew Newman rekao je da ta komisija "osobito pozorno" prati stanje kako bi se uvjerila da se svi zakoni poštuju

Foto: ReutersFoto: ReutersMjere koje je Francuska donijela protiv Roma bez uređenog statusa "potpuno su u skladu s europskim propisima", objavio je u srijedu Quai d'Orsay pozivajući Europsku komisiju da "u cijelosti podupre" programe njihova uključenja u društvo u njihovoj domovini.

Glasnogovornik europske povjerenice za pravosuđe i temeljna prava europskih građana Viviane Reding ocijenio je da Francuska "mora poštovati propise o slobodi kretanja i o slobodi izbora mjesta boravka" europskih građana.

Prva protjerivanja Roma u Rumunjsku i u Bugarsku, otkako je predsjednik Nicolas Sarkozy krajem srpnja najavio zatvaranje ilegalnih naselja, trebaju se dogoditi u četvrtak.

"Ove mjere nipošto ne ugrožavaju slobodu kretanja građana EU-a kako je definirana ugovorima", rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero.

Europska uredba o tome "izričito predviđa ograničenje prava na slobodu kretanja radi očuvanja javnog reda, sigurnosti i zdravlja", dodao je.

Francuska "mora poštovati propise" o zaštiti europskih građana, istaknula je u srijedu Europska komisija.

Glasnogovornik Matthew Newman rekao je da ta komisija "osobito pozorno" prati stanje kako bi se uvjerila da se svi zakoni poštuju.

"Europska komisija uvijek je branila i branit će potrebu društvenog uključivanja" Roma u svim zemljama Unije, rekla je pak Amelia Torres, druga glasnogovornica Komisije.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 19.08.10. 10:37

Imam samo dvije riječi: "BRAVO FRANCUZI!" i jedan dodatak: ono kaj (opravdano) dozvoljavaju sebi ne bi smjeli licemjerno braniti drugim državama!
A kaj se tiče "roma" iliti cigana - njihova nazočnost u vašoj blizini je isto kaj i naziočnost štakora u vašoj blizini, no licemjerni idioti iz razno-raznih "humanitarnih" udruga i "politike" to ne žele priznati budući da mnogi na toj temi "zarađuju" svoj kruh svakodnevni, a time štete ponajviše baš samim ciganima.
A cigani bi trebali konačno shvatiti kak se nemreju ponašati poput štakora i očekivati kak ih ljudi budu rado viđali u svojem susjedstvu!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika