22.08.2010. / 15:43

Autor: Hina

Damask nesklon mirovnim razgovoru Izraela i Palestinaca: To je besmisleno

"Ako Izrael nije spreman primijeniti međunarodne rezolucije i ne priznaje Palestincima niti jedno njihovo pravo, te nastavlja naseljavanja i embargo, zašto onda nastavlja pregovore koji će završiti neuspjehom ili gorim sporazumom od onoga u Oslu?"

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSirijski mediji u nedjelju su kritizirali najavu skorog nastavaka izravnih pregovora Izraela i Palestinaca jer ih drži beskorisnim.

"Ako Izrael nije spreman primijeniti međunarodne rezolucije i ne priznaje Palestincima niti jedno njihovo pravo, te nastavlja naseljavanja i embargo, zašto onda nastavlja pregovore koji će završiti neuspjehom ili gorim sporazumom od onoga u Oslu?", pita se vladin dnevni list Teshrine.

Tim pitanjem aludira na tajne i izravne pregovore u Oslu koji su 3. rujna 1993. završili međusobnim priznanjem Izraela i PLO-a te potpisivanjem Deklaracije o načelima palestinske petogodišnje prijelazne autonomije, potpisane u Washingtonu.

"Ako američka administracija ne namjerava izvršiti stvarne pritiske na Izrael i ako Bliskoistočni kvartet za to nije sposoban, pregovori nemaju nikakvog smisla", piše list.

Dnevni list al-Vatan, blizak vladi piše da je palestinski predsjednik Mahmud Abas "napustio palestinski narod kako bi zadovoljio Washington koji traži političku dobit nakon neuspjeha u Iraku".

Izravni mirovni pregovori Izraelaca i Palestinaca nastavit će se 2. rujna u Washingtonu u nazočnosti egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i jordanskog kralja Abdulaha II. i mogli bi završiti za godinu dana, rekla je u petak američka državna tajnica Hillary Clinton.

Istovremeno je Bliskoistočni kvartet (SAD, Rusija, EU i UN) pozvao Izrael i Palestince da nastave pregovore obustavljene već 20 mjeseci.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika