Objavljeno u Nacionalu br. 771, 2010-08-24

Autor: Nina Ožegović

Prije odlaska u Veneciju, ploveći paviljon postao velika riječka atrakcija

Teglenica s paviljonom bit će usidrena u riječkoj luci tjedan dana do iduće subote, kad će je remorkerom otegliti u Veneciji, gdje će ostati sve do završetka Biennala 21. studenoga

LEO MODRČIN, riječki arhitekt i docent na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, prvi je
došao na ideju
o teglenici kao
paviljonuLEO MODRČIN, riječki arhitekt i docent na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, prvi je došao na ideju o teglenici kao paviljonuProšle subote dotegljen je iz brodogradilišta u Kraljevici na Gat Karoline Riječke u Rijeci vrlo neobičan ploveći paviljon, koji će predstavljati Hrvatsku na 12. međunarodnoj izložbi arhitekture Biennale u Veneciji. Ploveći paviljon konstruiran je kao svojevrsna instalacija na teglenici, dugačak je 19, širok devet, a visok pet i pol metara, a sastoji se od 40 slojeva posebno zavarenih žičanih mreža, teških 35 tona, koji stvaraju atraktivan vizualni doživljaj.

Čim je teglenica pristala u riječku luku, izazvala je veliko zanimanje Riječana jer žičana konstrukcija, posebno iz daljine, stvara vizualne efekte i stoga privlači pozornost. Teglenica s paviljonom bit će usidrena u riječkoj luci tjedan dana do iduće subote, kad će je remorkerom otegliti u Veneciji, gdje će ostati sve do završetka Biennala 21. studenoga. Ideju za taj originalan ploveći pavljon dao je Leo Modrčin, riječki arhitekt, docent na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu te ovogodišnji izbornik hrvatskog predstavljanja na Biennalu, koji je 20 godina radio u New Yorku gdje je projektirao, među ostalim, kazalište na Manhattanu.

Kako Hrvatska nema vlastitog paviljona na Biennalu u Veneciji, došao je na ideju da se konstruira ploveći paviljon na teglenici, kojim bi se zauvijek riješio taj problem. "Hrvatska je pomorska zemlja pa se logično nametnulo rješenje plovećeg paviljona, koji bi svake godine mogao doploviti u Veneciju s novim postavom izložbi vizualnih umjetnosti ili arhitekture", objasnio je Modrčin.

"Prvo su se hrvatski arhitekti trebali predstaviti izložbom vlastitih projekata u Arsenalu, ali kako je projekt s teglenicom sve više odmicao, došli smo do ideje da sam ploveći paviljon postane zajednički arhitektonski izložak. Naime, sami arhitekti su tu početnu ideju preobrazili u rijedak i dramatičan primjer zajedničkog rada, a postignuti rezultat se može ocijeniti kao jedinstveno i poticajno arhitektonsko djelo". Iako se projekt na početku činio neizvedivim, Ministarstvo kulture dalo mu je podršku i ubrzo su se pronašla rješenja: brodogradilište "3. maj" iz Rijeke ustupilo je staru teglenicu, koju su zatim po nacrtima arhitekata rekonstruirali stručnjaci iz brodogradilišta u Kraljevici. Konstrukciju je osmislilo 15 najtraženijih i najnagrađivanijih hrvatskih arhitekata mlađe i srednje generacije.

To su Saša Begović, Marko Dabrović, Igor Franić, Tanja Grozdanić, Petar Mišković, Silvije Novak, Veljko Olujić, Helena Paver-Njirić, Lea Pelivan, Toma Plejić, Goran Rako, Saša Randić, Idis Turato i Tonči Žarnić. Kako je konstrukcija plovećeg paviljona morala stati u okvir od 930.000 kuna, arhitekti su se odrekli svojih honorara, a svi troškovi boravka u Veneciji svedeni su na minimum. Organizator hrvatskog predstavljanja arhitekata na Biennalu u Veneciji je riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti. U muzeju su objasnili da se ovogodišnja hrvatska prezentacija sastoji od tri dijela – plovećeg paviljona, izložbe u Arsenalu na kojoj će biti prikazane sve faze nastanka paviljona, od idejnih skica i prikaza rekonstrukcije teglenice u brodogradilištu u Kraljevici do fotografija plovidbe teglenice do Venecije, te atraktivne publikacije. Naime, posjetitelji će moći sami uvezati katalog od 96 stranica presavijanjem šest velikih plakata. Koncept publikacije i grafičkog dizajna te dizajn izložbe napravile su dizajnerice Lana Cavar i Narcisa Vukojević.

Biennale će se održavati od 29. kolovoza do 21. studenoga ove godine u Giardinima i Arsenalu s temom "Arhitektura kao mjesto susreta" koju je odabrala japanska arhitektica Kazuyo Sejima, selektorica ovogodišnje venecijanske izložbe. Uz teglenicu dugačku 20 i široku 10 metara metara bit će izloženi idejni projekti naših arhitekata izvedeni u maketama i nacrtima. Po riječima Lea Modrčina, realizacija predloženih rješenja pitanje je mogućnosti, ali i dijaloga i introspekcije unutar arhitektonske i šire kulturne zajednice kroz koji se očituje arhitektura kao susret ideja.

Vezane vijesti

Fani Horvat će na kraju ostati bez zemljišta vrijednog 1,2 milijuna eura?

Fani Horvat će na kraju ostati bez zemljišta vrijednog 1,2 milijuna eura?

Nakon dvodnevne analize dokumentacije u županijskoj arhivi splitsko-dalmatinske županije, navodno nije pronađen službeni dokaz da je, prije nego što… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika