25.08.2010. / 13:27

Autor: Deutsche Welle

DW: Internet – sigurna kuća za ekstremiste

Nedavno je registrirano čak 1.900 internet stranica posvećenih bolesnim idejama nacizma. Vlasti ih pronalaze i zatvaraju, ali to nije uvijek lako. Poruke se šire u raznim formama i na raznim mjestima. Ne zna se tko ih čita.

Internet je postao savršeno okružje za širenje neonacističkih idejaInternet je postao savršeno okružje za širenje neonacističkih idejaDesni ekstremisti sve više osvajaju internet. Organizacija „Jugendschutz.net" ili u prijevodu „Zaštita mladih" koju su 1997. godine osnovali pokrajinski ministri za zaštitu omladine registrirala je oko 1.900 internet stranica i još mnogo više tekstova i spotova na društvenim mrežama kao što su Facebook ili na video platformama kao što je YouTube.

Broj neonacističkih mreža u roku od godinu dana se utrostručio i sada ih ima oko 90, kaže Stefan Glazer, šef odjela za desni ekstremizam. Ekstremna Nacionaldemokratska partija Njemačke koja je zastupljena u dva pokrajinska parlamenta, imala je više od 200 on-line ponuda.

Sadržaji su uvijek isti: ksenofobični, antisemitski, rasistički. Pri tome se ovi propovjednici mržnje služe različitim metodama. Čas prepjevavaju poznate narodne i dječje pjesme i od njih prave neonacističke, čas neskriveno pozivaju na nasilje. Na prvi pogled teško je prepoznati na kojoj ideologiji ovi sadržaji počivaju - u najmanju ruku to teško pada neiskusnim mladim ljudima. Poruke su često nejasne, ali pokušavaju pobuditi emocije.

Ne zna se tko čita neonacističke poruke

„Nacional-socijalizam! Nacional-socijalizam! Generacije slobode moraju da prođu! Dođite svi u Hoyerswerdu na prvomajske demonstracije vanparlamentarnog otpora. Obavijestite sve koje poznajete. I one koje ne poznajete!", poručuje jedan spot. Do 10.000 korisnika dnevno čita neonacističke blogove i posjećuje internet platforme. Stefan Glazer kaže da nema podataka o tome tko su korisnici i kako virtualne ponude mržnje djeluju na njih.

Organizacija „Jugendschutz.net" je zajedno sa on-line savjetovalištem protiv desnog ekstremizma napravila video spot, u cilju edukacije mladih u borbi protiv ovih ekstremista. Njihov moto glasi: „Mi smo na mreži, da bi neonacisti napustili mrežu".

U četiri od pet slučajeva, organizaciji „Jugendschutz.net" polazi za rukom da sa interneta odstrani neonacističke sadržaje. Najveći je uspjeh kada se provideru direktno ukaže na neonacističke sadržaje, dodaje Stefan Glazer.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika