28.08.2010. / 09:41

Autor: Hina

Ashton o Iranu: EU mora odbaciti ranije običaje

"Vaše zabrinutosti o stanju ljudskih prava u Iranu poklapaju se s mojima", piše Ashton u tom pismu upućenom francuskom ministru vanjskih poslova Bernardu Kouchneru

Catherine AshtonCatherine AshtonVisoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton navela je u pismu o slučaju Iranke Sakineh Mohamdi Ashtiani, osuđene na smrt kamenovanjem, da se bliži trenutak da EU da kolektivno odbaci negdašnje običaje glede stanja ljudskih prava u svijetu.

"Vaše zabrinutosti o stanju ljudskih prava u Iranu poklapaju se s mojima", piše Ashton u tom pismu upućenom francuskom ministru vanjskih poslova Bernardu Kouchneru, prenosi AFP.

"Riječe o slučaju Sakineh Mohamadi Ashtiani, osuđenoj na kamenovanje, a ja kao i vi mislim da se bliži trenutak za Europsku uniju da kolektivno izrazi svoje odbacivanje običaja iz ranijih vremena", rekla je.

"U Teheranu traje diskretan postupak. Ako ne bude rezultata, mislim da bi članovi EU trebali sastaviti zajedničko pismo iranskim vlastima", dodala je.

Francuska je tražila od zemalja Europske unije da razmotre sankcije Iranu, kako bi ga potaknuli da poštedi Sakineh Mohamadi Ashtiani, osuđenu na smrt kamenovanjem, čiji je slučaj izazvao žestoke reakcije u zapadnim zemljama.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika