30.08.2010. / 08:06

Autor: Martina Čizmić

Google planira ponuditi pay-per-view filmove na YouTubeu

Ukoliko Google postigne dogovor s hollywoodskim studijima, filmovi bi bili dostupni u isto vrijeme kad bi se pojavili na DVD-u odnosno na Amazon.com i iTunesima

Google bi nudio filmove na zahtjevGoogle bi nudio filmove na zahtjevLegalna distribucija najnovijih hollywoodskih filmskih hitova već je godinama problematična zbog velikog broja piratskih web stranica koje besplatno nude ono što se inače plaća. Filmska je industrija u nekoliko navrata u suradnji s američkim vlastima kažnjavala i zatvarala pirate, no zaključili su kako je puno jednostavnije ljudima ponuditi da za nekoliko dolara kupe pravo na gledanje filma.

Google razmišlja slično pa je početkom ove godine započeo pregovore sa svim najvećim filmskim studijima o digitalnoj distribuciji njihovih hitova putem video servisa YouTubea. Prema informacijama kojim raspolaže Finacial Times, Google bi do kraja godine trebao pokrenuti uslugu "pay per view", odosno plati pa gledaj. Time bi Google stao rame uz rame najpoznatijem svjetskom distributeru filmskog i serijskog sadržaja putem interneta, Appleovom iTunesu.

Predviđa se da bi u Googleovoj režiji, gledatelji plaćali oko 5 dolara za novije filmove koje bi onda mogli gledati direktno na svom računalu ili, u slučaju novijih uređaja, na televizoru. Film se ne bi pohranjihvao na njihovo računalo ili tvrdi disk, već bi bio dostupan samo za gledanje.

Ukoliko Google postigne dogovor s hollywoodskim studijima, filmovi bi bili dostupni u isto vrijeme kad bi se pojavili na DVD-u odnosno na Amazon.com i iTunesima.

S obzirom na to da je Apple najavio predstavljanje svog TV uređaja, a Google već pokrenuo projekt GoogleTV-a, filmovi bi mu napokon mogli donijeti značajniju zaradu od YouTubea.

Vezane vijesti

Google između dvije vatre

Google između dvije vatre

Google je prošle godine iz svojih raznovrsnih ponuda na internetu obrisao više od pet milijuna sadržaja, internetskih stranica i adresa. Mjesečno ova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika