Objavljeno u Nacionalu br. 772, 2010-08-31

Autor: Hrvoje Šimičević

Vlada skriva popis sudionika sastanka na kojem se namještalo za Fimi mediju

"Vlada Republike Hrvatske evidenciju o ulascima i izlascima iz zgrade daje na uvid samo nadležnim državnim tijelima kojima je to nužno za obavljanje poslova iz njihova djelokruga",

Jadranka KosorJadranka KosorU kolovozu ove godine hrvatska vlada je na redovnoj sjednici raspravljala, a potom donijela odluku prema kojoj je odbijen zahtjev Nacionalova novinara Plamenka Cvitića da mu se omogući uvid u evidenciju ulazaka u zgradu Vlade Republike Hrvatske za 4. travnja 2007.

Toga dana u toj se zgradi navodno održao sastanak vrha Vlade, predvođen bivšim premijerom Ivom Sanaderom, s većinom direktora hrvatskih javnih kompanija, gdje im je Mladen Barišić, bivši HDZ-ov rizničar i intimus Ive Sanadera, uz navodni kancelarov blagoslov, preporučio da sve marketinške poslove povjere tvrtki Fimi media. Podatak o temi tog sastanka s javnosti je podijelio Damir Mihanović, član Uprave Croatia osiguranja, da bi na koncu u kolovozu USKOK uhitio vlasnicu Fimi medije Nevenku Jurak, pod sumnjom da je sudjelovala u izvlačenju 16.563.737 kuna iz državnih tvrtki, javnih ustanova i institucija, i to putem fiktivnih računa.

Nakon što je došlo do službene istrage, većina direktora javnih kompanija istražiteljima je navodno tvrdila da se takvog sastanka ne sjećaju ili da ga nije bilo. Međutim, kada je Nacional službenim putem, pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama, pokušao dobiti evidenciju u upisne knjige ulazaka i izlazaka iz hrvatske vlade za taj konkretan datum, prije nego što je doneseno zanimljivo rješenje, o ovom novinarskom zahtjevu iz nekog se razloga raspravljalo na sjednici hrvatske Vlade.

"Vlada Republike Hrvatske naprijed navedenu evidenciju dostavlja, odnosno daje na uvid samo nadležnim državnim tijelima kojima je to nužno za obavljanje poslova iz njihova djelokruga", stoji tako na kraju Rješenja koje je potpisala predsjednica Vlade Jadranka Kosor, u kojem se Vlada, obrazlagajući zbog čega neće proslijediti tražene informacije, poziva na Zakon o zaštiti osobnih podataka kao i na Zakon o informacijskoj sigurnosti. Naime, izvršna vlast smatra da evidencija ulazaka i izlazaka stranaka u i iz službenih prostora Vlade Republike Hrvatske potpada pod zbirku osobnih podataka, pa je samim time sporna evidencija posjetitelja vladine zgrade zaštićena kao - tajni podatak koji se ne smije dostavljati hrvatskoj javnosti.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
1/1/70

, 31.08.10. 09:15

Vlada skriva popis sudionika sastanka na kojem se namještalo za Fimi mediju?
Sto ce reci da je JACA ..pokrovitelj SVEGA negativnog u nasoj drzavi.UZAS!!!!!!!!!!!!


registracija
30/6/10

petrus7, 31.08.10. 09:48

Ma glupača najodurnija. Bjeloglava SRPKINJA prokleta!!! Dabogda pomrli svi KRADEZEOVCI.


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 01.09.10. 00:08

Ni ona nije nevina u svemu ovome.Ja osobno mislim da je i ona upetljana u sve vezano za Hypo.Pa ona mu je bila podpesjednik.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika