01.09.2010. / 15:58

Autor: Hina

Žbogar: Unapređenje odnosa s Hrvatskom uspjeh slovenske diplomacije

"Uz rješavanje ostalih pitanja, s Hrvatskom smo intenzivno surađivali na rješenju graničnog spora, te učinili sve da za arbitražu budemo pripremljeni kako treba", rekao je Žbogar

Samuel ŽbogarSamuel ŽbogarSlovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar u srijedu je u svom završnom govoru diplomatima okupljenim na redovnim godišnjim konzultacijama na Brdu kod Kranja poboljšanje odnosa s Hrvatskom stavio na prvo mjesto liste "najvećih diplomatskih uspjeha" Slovenije u proteklih godinu dana, pri čemu je posebno istaknuo uspješno zaključen arbitražni sporazum o rješavanju graničnog pitanja.

"Uz rješavanje ostalih pitanja, s Hrvatskom smo intenzivno surađivali na rješenju graničnog spora, te učinili sve da za arbitražu budemo pripremljeni kako treba", rekao je Žbogar, dodajući da se ovih dana s hrvatskom stranom radi na okončanju postupka razmjene diplomatskih nota, kako bi arbitražni sporazum zaživio kao akt međunarodnog prava.

Žbogar je među najveće uspjehe slovenske diplomacije u godini u kojoj se obilježava dvadeseta godišnjica uspostave diplomatske mreže nezavisne slovenske države, uvrstio i više novih dokumenata vlade i parlamenta koji određuju politiku Ljubljane prema regiji zapadnog Balkana.

Koncept tih dokumenata predstavlja "okvir za jačanje naše buduće nazočnosti i djelovanja u regiji", a takvo profiliranje slovenske politike "jača interregionalnu i bilateralnu suradnju" na zapadnom Balkanu, istaknuo je Žbogar.

"Svoj interes za razvoj i stabilnost zapadnog Balkana Slovenija će ostvarivati političkom potporom i praktičnom pomoći pri uključivanju tih država u EU i NATO savez visokom razinom političkih, gospodarskih, društvenih i kulturnih odnosa, te razvojnom suradnjom", rekao je Žbogar. Dodao je da se radi o prilogu sveopćoj regionalnoj stabilnosti i sigurnosti.

On se osvrnuo i na zadaće diplomata u vrijeme obilježeno krizom i recesijom, rekavši da diplomatski aparat treba biti i instrument pronalaženja novih mogućnosti za domaće gospodarstvo.

Šef slovenske diplomacije osvrnuo se na nekoliko zadnjih slučajeva u kojima bivšim istaknutim diplomatima prijete sankcije ili disciplinske mjere.

U vezi s donedavnim veleposlanikom u Španjolskoj Peterom Rebercom, koji je povučen u Ljubljanu radi istrage o zloporabi i utaji državnih sredstava, te u vezi s bivšim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom kojemu prijeti otkaz iz ministarstva vanjskih poslova jer je javno izražavao protivljenje politici vlade prema Hrvatskoj u vezi s arbitražnim sporazumom, Žbogar je rekao da se "zbog jedne ili dvije trule jabuke neće pokvariti ostale jabuke u košari".

Žbogarovo izlaganje podržao je i premijer Borut Pahor koji se zadnjeg dana zatvorenih konzultacija na Brdu kod Kranja diplomatima također obratio kraćim govorom.

Pahor je nakon toga novinarima rekao da Žbogar ima njegovu potporu u polemici s nekadašnjim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom koji je zbog svojih nastupa u kojima kritizira državnu politiku dobio zadnju opomenu, i naglasio kako bi se diplomati morali čuvati javnih izjava koje mogu ugroziti integritet i ugled što ga ta profesija u Sloveniji ima u javnosti.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika